गणेश चतुर्थी पर घर पर मोदक का भोग,25- 30 मिनट की रेसिपी (Enjoy Modak at home on Ganesh Chaturthi, 25- 30 minutes recipe)
Sep 6, 2024
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गणेश चतुर्थी अवसर पर लगभग घर में बप्पा को पूजा जाता है. उन्हें मनपसंद व्यंजन मोदक का भोग लगाता है. वैसे तो इसे दुकान से खरीदते हैं. लेकिन शास्त्रों में पूजा के प्रसाद को खुद से तैयार है. माना है कि प्यार से घर पर तैयार की गया प्रसाद चढ़ाने से भगवान जल्दी प्रसन्न हैं. चलिए फिर 20-30 मिनट में मोदक की विधि को जानते हैं-
On the occasion of Ganesh Chaturthi, Bappa is worshiped almost at home. He offers his favorite dish, Modak. Well, we buy it from the shop. But according to the scriptures, the puja offerings are prepared by oneself. It is believed that God is quickly pleased by offering Prasad prepared at home with love. Let us know the method of Modak in 20-30 minutes-
सामग्री - आटा, 1 कप सूजी, 1 कप पानी, 1 टेबलस्पून घी, 1/4 चम्मच नमक.
Ingredients - Flour, 1 cup semolina, 1 cup water, 1 tablespoon ghee, 1/4 teaspoon salt.
मोदक स्टफिंग सामग्री - 1 कप ताजा कद्दूकस नारियल, 1/2 कप कद्दूकस गुड़, 1 टेबलस्पून घी, 1/4 चम्मच इलायची पाउडर,1/4 कप कटे मेवे (बादाम, काजू, पिस्ता).
Modak Stuffing Ingredients - 1 cup fresh grated coconut, 1/2 cup grated jaggery, 1 tablespoon ghee, 1/4 teaspoon cardamom powder, 1/4 cup chopped dry fruits (almonds, cashews, pistachios).
मोदक विधि (Modak recipe)
- पहले भरावन तैयार करें. एक कढ़ाई में 1 टेबलस्पून घी गरम करें. इसमें कद्दूकस किया नारियल डालें और मध्यम आंच पर 2-3 मिनट भूनें. फिर गुड़ डालें और मिला लें। गुड़ पिघल जाए, इलायची पाउडर और कटे मेवे डालें और एक मिनट तक पकाएं. इसे ठंडा के लिए छोड़ दें.
First prepare the filling. Heat 1 tablespoon ghee in a pan. Add grated coconut into it and fry for 2-3 minutes on medium flame. Then add jaggery and mix. Once the jaggery melts, add cardamom powder and chopped nuts and cook for a minute. Leave it to cool.
- अब बारी है मोदक के आटे की. एक बर्तन में 1 कप पानी और 1 टेबलस्पून घी गरम करें. जब पानी उबलने लगे, तो सूजी डालें और मिला लें. मिश्रण को मध्यम आंच पर तक पकाएं,वह घी छोड़ने लगे और आटा गाढ़ा हो. आटे को एक बर्तन में निकालें और ठंडा होने दें ठंडा के बाद आटे को हाथ से गूंध लें.
Now it is the turn of modak flour. Heat 1 cup water and 1 tablespoon ghee in a vessel. When the water starts boiling, add semolina and mix. Cook the mixture on medium flame till it starts releasing ghee and the dough becomes thick. Take out the dough in a vessel and let it cool. After cooling, knead the dough with hands.
- आटे की छोटी-छोटी गोलियां बनाएं. इन गोलियों को हाथ से दबाकर बेल लें. बेलते समय बीच में गहरा करें. इस भरावन भरकर आटे को चारों से उठा मोदक आकार दें. मोदक बंद हो ताकि भरावन बाहर न गिरे. सभी मोदक तैयार करें.
Make small balls of the dough. Press these tablets with your hands and roll them. While rolling, make a depression in the middle. Fill the dough with this stuffing and shape it into a modak. The modak should be closed so that the filling does not fall out. Prepare all the modaks.
- मोदक को एक स्टीमर को गरम करें. मोदक को स्टीमर में रख 10-15 मिनट तक स्टीम करें. फिर ठंडा कर भोग लगाएं.
Heat the modak in a steamer. Place the modak in a steamer and steam it for 10-15 minutes. Then cool it and enjoy.
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