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पत्तागोभी की सब्जी ही नहीं, जूस भी है फायदेमंद, जानिए सेवन (Not only cabbage vegetable, juice is also beneficial, know its consumption)

पत्तागोभी की सब्जी ही नहीं, जूस भी है फायदेमंद, जानिए सेवन (Not only cabbage vegetable, juice is also beneficial, know its consumption)

पत्तागोभी की सब्जी ही नहीं, जूस भी है फायदेमंद, जानिए सेवन (Not only cabbage vegetable, juice is also beneficial, know its consumption)

हरी पत्तेदार सब्जियों में पत्तागोभी को सबसे न्यूट्रीशनल फूड्स की कैटेगरी में शुमार है, क्योंकि विटामिंस, मिनरल्स और एंटी-ऑक्सिडेंट्स की कमी नहीं होती. सब्जी तो खाए होंगे, लेकिन जूस ट्राई करना चाहिए. आइए वत्स से की कैबेज का जूस पिएं.
Cabbage is included in the category of most nutritional foods among green leafy vegetables, because there is no shortage of vitamins, minerals and anti-oxidants. You might have eaten vegetables, but you should try juice. we drink cabbage juice from Vatsa.

पत्तागोभी के रस के फायदे (Benefits of cabbage juice)

1. वजन कंट्रोल :-कैबेज जूस एक लो कैलोरी और हाई फाइबर डाइट है, गोभी का रस वजन घटाने या वेट मैनेजमेंट में एक अहम है. भूख पर कंट्रोल किया है, जिससे कम भोजन करेंगे और धीरे-धीरे वजन घट जाएगा.
Weight Control:- Cabbage juice is a low calorie and high fiber diet, cabbage juice is important in weight loss or weight management. Hunger is controlled, due to which you will eat less and your weight will gradually decrease.

2. डाइजेशन दुरुस्त :-गोभी के रस में मात्रा में फाइबर है, जो नियमित मल त्याग को बढ़ावा देकर और कब्ज को रोककर पाचन में मदद है. फाइबर गुड गट बैक्टीरिया के विकास में योगदान है, जो ओवरऑल डाइजेस्टिव हेल्थ के सही है. कब्ज, अपच और गैस जैसी परेशानियां कम करता है.
Improves digestion: Cabbage juice contains high amounts of fiber, which helps in digestion by promoting regular bowel movements and preventing constipation. Fiber contributes to the growth of good gut bacteria, which is good for overall digestive health. Reduces problems like constipation, indigestion and gas.

3. दिल :-पत्तागोभी का रस पोटेशियम से भरपूर है, ये एक मिनरल है जो सोडियम के असर का मुकाबला कर ब्लड प्रेशर को कंट्रोल में मदद है। कैबेज में मौजूद एंटीऑक्सिडेंट कोलेस्ट्रॉल के स्तर को कम और एलडीएल कोलेस्ट्रॉल के ऑक्सीडेशन को रोकने में मदद कर सकते हैं, जिससे हार्ट डिजीज का खतरा घटता है.
Heart: Cabbage juice is rich in potassium, a mineral that helps control blood pressure by countering the effects of sodium. The antioxidants present in cabbage can help reduce cholesterol levels and prevent oxidation of LDL cholesterol, thereby reducing the risk of heart disease.

4. इम्यूनिटी :-पत्ता गोभी के जूस में विटामिन सी की भरपूर मात्रा पाई है जो इम्यून फंक्शंस के जरूरी हैं. न्यूट्रिएंट से व्हाइट ब्लड सेल्स के प्रोडक्शन को बढ़ाता है, जिससे इंफेक्शन से लड़ने में आसानी है.
Immunity:- Cabbage juice is rich in Vitamin C which is essential for immune functions. Nutrient increases the production of white blood cells, which makes it easier to fight infections.

5. स्किन :-विटामिन सी की मौजूदगी के कारण कैबेज जूस स्किन के फायदेमंद है. खासकर जो लोग एंटी-एजिंग सॉल्यूशन हैं , पत्तागोभी का रस किसी औषधि से कम नहीं है.
Skin: Due to the presence of Vitamin C, cabbage juice is beneficial for the skin. Especially for those who are looking for an anti-aging solution, cabbage juice is no less than a medicine.

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