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उपवास का सही तरीका और जानें फायदे, नुकसान  (Know the right way of fasting and its advantages and disadvantages)

उपवास का सही तरीका और जानें फायदे, नुकसान (Know the right way of fasting and its advantages and disadvantages)

उपवास का सही तरीका और जानें फायदे, नुकसान  (Know the right way of fasting and its advantages and disadvantages)

सावन का महीना हिन्दू धर्म में पवित्र है. कई सावन सोमवार का व्रत रखते हैं. पूराने समय से उपवास पूजा-पाठ का अहम है. धार्मिक ग्रंथों अनुसार, उपवास दौरान शरीर और मन शांत है, जिससे ईश्वर में आसानी है. फास्टिंग से उम्र लंबी है. इंटरमिटेंट फास्टिंग यानी समय-बद्ध उपवास लोकप्रिय है. एक है 16/8 उपवास, जहां दिन में 16 घंटे कुछ नहीं खाते हैं और बाकी 8 घंटे में भोजन की मात्रा हैं. उपवास के दौरान बॉडी काम करती है, फायदे और नुकसान क्या है, उपवास का सही तरीका.
The month of Sawan is sacred in Hindu religion. Many observe fast on Monday of Sawan. Fasting has been an important part of worship since ancient times. According to religious texts, during fasting the body and mind remain calm, which leads to ease in God. Fasting leads to longer life. Intermittent fasting is popular. One is 16/8 fasting, where you do not eat anything for 16 hours a day and have limited food intake in the remaining 8 hours. How the body works during fasting, what are the advantages and disadvantages, the right way of fasting.

शरीर में मौजूद ग्लूकोज का उपयोग ऊर्जा के लिए है. 6-8 घंटे बाद ग्लूकोज खत्म है और शरीर वसा को ऊर्जा में इस्तेमाल शुरू है. लंबे समय तक उपवास बाद, शरीर एक मेटाबॉलिक स्थिति में प्रवेश है जिसे केटोसिस कहते हैं. इसमें वसा तेजी से जलता है और शरीर के लिए ऊर्जा का मुख्य स्रोत बनता है.
The glucose present in the body is used for energy. After 6-8 hours the glucose is used up and the body begins to use fat for energy. After prolonged fasting, the body enters a metabolic state called ketosis. In this, fat burns rapidly and becomes the main source of energy for the body.

उपवास फायदे (Fasting benefits)
वजन कम :-उपवास दौरान शरीर को भोजन नहीं है, जिससे कैलोरी की कमी है. वजन कम में मदद है. उपवास मेटाबॉलिज्म को बढ़ाता है, जिससे शरीर तेजी से कैलोरी बर्न करता है.
Weight loss: During fasting, the body does not have food, due to which there is a deficiency of calories. Helps in reducing weight. Fasting increases metabolism, due to which the body burns calories faster.

ब्लड शुगर :-उपवास से शरीर में इंसुलिन कम है. इंसुलिन एक हार्मोन है जो ब्लड शुगर को नियंत्रित है. उपवास से ब्लड शुगर के स्तर में सुधार है और टाइप-2 डायबिटीज के खतरे को कम है.
Blood Sugar: Due to fasting, there is less insulin in the body. Insulin is a hormone that controls blood sugar. Fasting improves blood sugar levels and reduces the risk of type-2 diabetes.

हृदय सुधार :-उपवास हृदय स्वास्थ्य को बढ़ाता है. यह कोलेस्ट्रॉल के स्तर को कम और रक्तचाप को नियंत्रित में मदद करता है, जो हृदय रोग के जोखिम हैं.
Heart improvement:-Fasting improves heart health. It helps reduce cholesterol levels and control blood pressure, which are risks of heart disease.

पाचन तंत्र  :-उपवास दौरान पाचन तंत्र को आराम है. इससे पाचन में सुधार है और कब्ज जैसी समस्याओं से राहत है.
Digestive system:-The digestive system is at rest during fasting. This improves digestion and provides relief from problems like constipation.

शरीर सफाई (डिटॉक्सिफिकेशन) :-उपवास दौरान शरीर में जमा विषाक्त पदार्थों को बाहर निकालने प्रक्रिया शुरू है. इसे डिटॉक्सिफिकेशन कहते हैं. शरीर को स्वस्थ में मदद है.
Body Cleansing (Detoxification):- The process of removing the toxins accumulated in the body begins during fasting. This is called detoxification. Helps in keeping the body healthy.

उपवास नुकसान :- शुरुआत में भूख और थकान महसूस होती है, ब्लड शुगर में गिरावट के कारण चक्कर आते हैं, उपवास के दौरान मूड में बदलाव का अनुभव है, कुछ कब्ज या दस्त जैसी समस्याएं हैं, सही तरीके से नहीं खाते हैं तो पोषक तत्वों की कमी होती है.
Disadvantages of fasting:- Feel hungry and tired in the beginning, feel dizzy due to drop in blood sugar, experience mood swings during fasting, have some problems like constipation or diarrhoea, do not eat properly then get deprived of nutrients. There is a shortage.

करें उपवास :-उपवास से पहले हैवी खाना ना खाएं. इससे डाइजेशन खराब होता है, जो उपवास के दौरान कमजोरी थकान की वजह है. उपवास के दौरान हाइड्रेटेड रहें पानी, चाय और कॉफी पीते हैं लेकिन चीनी और दूध न डालें. संतुलित खाएं, उपवास के दौरान प्रोटीन फाइबर और हेल्दी फैट वाले फूड्स का सेवन करें. अगर बीमार हैं या दवा ले रहे हैं तो उपवास न करें.
Do fasting: Do not eat heavy food before fasting. This worsens digestion, which is the cause of weakness and fatigue during fasting. Stay hydrated during fasting by drinking water, tea and coffee but do not add sugar and milk. Eat balanced, consume foods containing protein, fiber and healthy fats during fasting. If you are sick or taking medicines, do not fast.

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