प्रेग्नेंसी में खाए ये दाल गर्भ में पल रहा बच्चा है तंदुरुस्त (Eat these pulses during pregnancy, the baby in the womb is healthy)
Jul 19, 2024
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गर्भावस्था के दौरान मां को अपने और बच्चे दोनों के स्वास्थ्य का ध्यान जरूरी है. पौष्टिक आहार इस दौरान भूमिका है. प्रोटीन, आयरन, फाइबर और अन्य पोषक तत्वों से भरपूर दाल गर्भवती महिलाओं के लिए फायदेमंद है. यहां प्रेग्नेंसी के लिए बेस्ट दाल और लाभों को जान सकते हैं-
During pregnancy, it is important for the mother to take care of the health of both herself and the child. Nutritious diet plays a role during this period. Rich in protein, iron, fiber and other nutrients, pulses are beneficial for pregnant women. Here you can know the best pulses and benefits for pregnancy-
मूंग दाल :-मूंग दाल पचने वाली दाल है, जो गर्भावस्था में मॉर्निंग सिकनेस से राहत है. साथ, फोलिक एसिड है, जो बच्चे के दिमाग और रीढ़ की हड्डी के विकास के आवश्यक है.
Moong Dal:- Moong Dal is a digestible pulse, which provides relief from morning sickness during pregnancy. Plus, folic acid, which is essential for the development of the baby's brain and spinal cord.
मसूर दाल :-मसूर दाल प्रोटीन और आयरन स्रोत है. गर्भावस्था दौरान शरीर को अधिक मात्रा में आयरन आवश्यकता है, जो लाल रक्त कोशिकाओं के निर्माण में मदद है और एनीमिया रोकता है.
Masoor dal:-Masoor dal is a source of protein and iron. During pregnancy, the body requires more iron, which helps in the formation of red blood cells and prevents anemia.
चना दाल :-चना दाल फाइबर से भरपूर है, जो गर्भावस्था में कब्ज की समस्या को दूर में मदद है. साथ, प्रोटीन माँ और बच्चे दोनों के विकास के लिए आवश्यक है.
Chana dal:-Chana dal is rich in fiber, which helps in removing the problem of constipation during pregnancy. Plus, protein is essential for the growth of both mother and child.
उड़द दाल :-उड़द दाल कैल्शियम का स्रोत है, जो बच्चे के मजबूत हड्डियों और दांतों के विकास के महत्वपूर्ण है. उड़द दाल प्रोटीन और फोलिक एसिड से भरपूर है.
Urad dal:-Urad dal is a source of calcium, which is important for the development of strong bones and teeth of the child. Urad dal is rich in protein and folic acid.
तुअर दाल :-तुअर दाल में प्रचुर मात्रा में प्रोटीन और फाइबर हैं. यह गर्भवती महिलाओं को लंबे समय तक तृप्त रखती है और एनर्जी लेवल को बनाने में मदद है.
Toor Dal:-Toor Dal has abundant amount of protein and fiber. It keeps pregnant women satisfied for a long time and helps in increasing the energy level.
आहार :-दालों को विभिन्न सब्जियों के साथ पकाएं ताकि स्वाद और पोषण का संतुलन बना रहे. दलिया बनाकर या सूप में डालकर दालों का सेवन है. दालों को अंकुरित करने से पोषण मूल्य और बढ़ता है. साथ दाल को पकाने से पहले इसे 6-7 घंटे तक पानी में भिगोकर रखें. गैस की समस्या नहीं होगी.
Diet: Cook pulses with various vegetables so that the balance of taste and nutrition is maintained. Pulses are consumed by making porridge or adding them to soup. Sprouting pulses further increases the nutritional value. Also, before cooking the pulses, soak them in water for 6-7 hours. There will be no gas problem.
ध्यान :-इन दालों का सेवन समय मात्रा का ध्यान रखें. अधिक मात्रा में दालों का सेवन गैस की समस्या पैदा करता है.
Attention:- Be careful about the time and quantity of these pulses. Consuming pulses in large quantities causes gas problems.
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