बारिश में उठाने लगे चाय और पकौड़ों का लुत्फ; जानिए नुकसान (Started enjoying tea and pakodas in the rain; Know the disadvantages)
Jun 27, 2024
Comment
जब बारिश होती है, तो बालकनी में पार्टनर या दोस्तों के साथ चाय और पकौड़े का लुत्फ उठाए. कई चाहकर भी ऐसा से खुद को रोक नहीं पाते. इन दोनों फूड आइटम्स का कॉम्बिनेशन बेहतरीन हो, लेकिन सेहत के लिहाज अच्छा नहीं है. भारत मशहूर डायटीशियन ने बताया कि चाय और पकौड़े साथ खाने के क्या-क्या नुकसान हैं.
When it rains, enjoy tea and pakodas with your partner or friends on the balcony. Many are unable to stop themselves from doing so even if they want to. The combination of these two food items may be excellent, but not good for health. India's famous dietitian told what are the disadvantages of eating tea and pakodas together.
चाय के साथ पकौड़ा खाने नुकसान (Disadvantages of eating pakoda with tea)
1. हाई कैलोरी और फैट :-पकौड़े तलने के लिए ज्यादा तेल का इस्तेमाल है, जिससे हाई क्वांटिटी में कैलोरी और फैट है.बरसात में नियमित रूप से चाय के साथ पकौड़े खाने से वजन बढ़ता है और मोटापा जैसी समस्याएं पैदा हैं. मोटापा कई गंभीर स्वास्थ्य समस्याओ का कारण बनता है.
High calories and fat:- More oil is used for frying pakodas, due to which there is high quantity of calories and fat. Eating pakodas with tea regularly in the rainy season increases weight and causes problems like obesity. Obesity causes many serious health problems.
2. इनडाइजेशन :-पकौड़े में तेल की मात्रा ज्यादा है, जिससे उसे पचाने में दिक्कत है. चाय में मौजूद कैफीन और पकौड़ों में तेल की भारी मात्रा से पेट में जलन, अपच, और एसिडिटी जैसी समस्याओं का कारण है, खासकर उनके लिए जो पहले ही से पाचन संबंधी समस्याओं से पीड़ित हैं.
Indigestion:- The amount of oil in pakoda is high, due to which there is difficulty in digesting it. The caffeine present in tea and the high amount of oil in pakodas can cause problems like stomach irritation, indigestion, and acidity, especially for those who already suffer from digestive problems.
3. पोषण कमी :-चाय और पकौड़े एक संतुलित आहार का हिस्सा नहीं होते.पकौड़े के लिए अधिकतर बेसन, आलू, और अन्य सब्जियों का उपयोग है, लेकिन तलने में पौष्टिकता कम होती है. ये फूड कॉम्बिनेशन शरीर को पोषक तत्व, जैसे प्रोटीन, विटामिन, और मिनरल्स प्रदान नहीं करता हैं.
Nutrition deficiency:- Tea and pakodas are not a part of a balanced diet. Mostly gram flour, potatoes, and other vegetables are used for pakodas, but frying has less nutritional value. This food combination does not provide nutrients to the body, such as proteins, vitamins, and minerals.
0 Response to "बारिश में उठाने लगे चाय और पकौड़ों का लुत्फ; जानिए नुकसान (Started enjoying tea and pakodas in the rain; Know the disadvantages)"
Post a Comment
Thanks