खाने से पहले आम को पानी में रखना क्यों जरूरी? जानें फायदे (Why is it important to keep mango in water before eating? Know the benefits)
Apr 23, 2024
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मीठे पके आम चिलचिलाती गर्मी के मौसम की खासियत है. कहना गलत नहीं कि ज्यादातर गर्मी के दिनों का इंतजार सिर्फ पके आमों के स्वाद को चखने के लिए हैं. लेकिन आम को खाने से पहले इसे पानी में भिगोए, इसमें कम ही जानते हैं. इनमें से एक हैं.
Sweet ripe mangoes are the specialty of the scorching summer season. It is not wrong to say that most of the people wait for the summer days just to taste the taste of ripe mangoes. But very few people know about soaking mango in water before eating it. Is one of these.
भिगोकर खाएं आम :-आयुर्वेद खाने से पहले पके आम को 1 से 2 घंटे तक साफ पानी में भिगोकर रखने की सलाह हैं. यदि समय की कमी हो तो 20-30 मिनट तक आम को पानी में रखने के बाद खाया जा सकता है.
Eat soaked mangoes: Ayurveda recommends soaking ripe mangoes in clean water for 1 to 2 hours before eating them. If there is shortage of time then mango can be eaten after keeping it in water for 20-30 minutes.
आम भिगोना :-एक्सपर्ट आम को पानी में भिगोकर से मौजूद एक्स्ट्रा फाइटिक एसिड हटता है. एक तरह का एंटी-न्यूट्रिएंट है जो शरीर को कुछ खनिजों जैसे आयरन, जिंक, कैल्शियम और अन्य खनिजों को अवशोषित से रोकता है जिससे खनिज की कमी हो सकती है.
Soaking Mango:-Experts soak mango in water to remove the extra phytic acid present. It is a type of anti-nutrient that prevents the body from absorbing certain minerals such as iron, zinc, calcium and other minerals which can lead to mineral deficiency.
भिगोने से फायदे :-आम को भिगो खाने से मुंहासों, त्वचा की समस्याओं, सिरदर्द, कब्ज और अन्य आंतों की समस्याओं को रोकने में मदद है.
Benefits of soaking:-Eating soaked mango helps in preventing acne, skin problems, headache, constipation and other intestinal problems.
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