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सब्जी को बनाना है तो चीजों से लगाएं तड़का, खाते ही ऊँगली चाटेगे  (If you want to cook vegetable then add seasoning to it, you will lick your fingers as soon as you eat it.)

सब्जी को बनाना है तो चीजों से लगाएं तड़का, खाते ही ऊँगली चाटेगे (If you want to cook vegetable then add seasoning to it, you will lick your fingers as soon as you eat it.)

सब्जी को बनाना है तो चीजों से लगाएं तड़का, खाते ही ऊँगली चाटेगे  (If you want to cook vegetable then add seasoning to it, you will lick your fingers as soon as you eat it.)

ऐसा आप के साथ भी होता है कि कभी तो बनाया खाना टेस्टी बनता है और बेस्वाद। इसका एक कारण खाने में लगने वाला तड़का हो सकता है. क्या जानते है कि जीरे के अलावा और कई मसाले हैं जिनसे खाने को तड़का दे सकते हैं. हम कुछ मसालों में बताने वाले हैं, जिनसे बनाए खाने में तड़का देते हैं तो खाने का स्वाद कई गुना बढ़एंगा.
It also happens with you that sometimes the food prepared turns out to be tasty and sometimes tasteless. One reason for this could be the seasoning used in food. Do you know that apart from cumin, there are many other spices which can add flavor to the food. We are going to tell you about some spices with which if you add seasoning to the food then the taste of the food will increase manifold.

राई :-हर बार की तरह बस जीरे से खाने को तड़का देने बजाए इस बार राई के दानों से तड़का देते हैं. खुद स्वाद और खुशबू में अंतर दिखेगा। राई से तकड़ा लगाने के लिए सबसे पहले कढ़ाई में तेल गर्म करें और फिर राई से तड़का दें. आप दो तरीकों से राई से तड़का देते है. पहला तो ये कि खाना बनाने की शुरुआत में तड़का दें या फिर खाना बनाने के बाद आखिर में तेल में राई को चौंककर खाने में तड़का देते हैं.
Mustard: - Instead of seasoning the food with cumin seeds like every time, this time we temper it with mustard seeds. You will notice the difference in taste and aroma. To make takada with mustard seeds, first heat oil in the pan and then add takada with mustard seeds. You make tadka with mustard seeds in two ways. The first is to temper the food at the beginning of cooking or at the end of cooking by frying mustard seeds in oil and tempering the food.

लौंग और कड़ी पत्ते :-अगर खाने का स्वाद 10 गुना बढ़ाना चाहती हैं तो शुरुआत में गर्म किए तेल में जीरे की जगह लौंग और कड़ी पत्ते का इस्तेमाल का करते हैं. खाने में लौंग का इस्तेमाल से शरीर को कैई फायदे हैं. लौंग पेट से जुड़ी कई समस्याओं को दूर में फायदेमंद है. साथ ही कड़ी पत्ता गैस जैसी समस्याओं के लिए कारगर है और शरीर से कमजोरी को कम में बह फायदेमंद होता है.
Cloves and curry leaves: If you want to increase the taste of food by 10 times, then instead of cumin seeds, use cloves and curry leaves in the heated oil. What are the benefits of using cloves in food for the body? Cloves are beneficial in removing many stomach related problems. Also, curry leaves are effective for problems like gas and are beneficial in reducing weakness from the body.

मेथी दाने :-आप चाहें तो जीरे के साथ मेथी के दानों का तड़का लगाते हैं. अगर बस मेथी का तड़का देते हैं तो खाने का स्वाद बेहतर होगा। चाहें तो खाने में मेथी पाउडर मिक्स कर सकते हैं. मेथी शरीर के लिए कई रूपों में फायदेमंद है, जैसे ये वजन कम करने, कोलेस्ट्रॉल को कम करने, पाचन तंत्र को ठीक रखें और हड्डियों को मजबूर रखें में फायदेमंद है.
Fenugreek seeds:-If you wish, add fenugreek seeds along with cumin seeds. If you just add fenugreek flavor then the taste of the food will be better. If you want, you can mix fenugreek powder in the food. Fenugreek is beneficial for the body in many ways, like it is beneficial in reducing weight, reducing cholesterol, keeping the digestive system healthy and keeping the bones strong.

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