सर्दी में राहत पहुंचाएगी आटों से बनी रोटी, ठंड का काम तमाम (Roti made from flour will provide relief in winter, all the work of cold will be done)
Nov 20, 2023
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कई लोगों के लिए सर्दी का मौसम काटना मुश्किल है, क्योंकि वो ज्यादा ठंड बर्दाश्त नहीं करते, भले कितने लेयर के मोटे कपड़े क्यों न पहन लें, जब शरीर के अंदर से गर्माहट नहीं मिलेगी, तब कुछ खास फायदा नहीं होगा. जरूरी है कि ऐसी चीजों का सेवन करें जिससे बॉडी को जरूरी पोषण मिले. जानते हैं कि विंटर सीजन में हमें गेहूं के अलावा कौन-कौन से अनाज से बनी रोटी खाए, जिससे इस मौसम का बुरा असर दूर होए.
It is difficult for many people to spend the winter season because they cannot tolerate too much cold, no matter how many layers of thick clothes they wear, when there is no warmth from inside the body, then there will be no much benefit. It is important to consume such things which provide necessary nutrition to the body. Let us know which bread made from grains other than wheat should we eat during the winter season, so that the bad effects of this season can be removed.
1. बाजरा :- बाजरे के रोटी अक्सर सर्दियों में खाई जाती है, इसे ग्रे रंग की है, इसमें फाइबर, आयरन, पोटेशियम और ओमेगा-3 फैटी एसिड होता है. इसका सेवन से शरीर को गर्माहट मिलती है.
Millet:- Millet roti is often eaten in winter, it is gray in color, it contains fiber, iron, potassium and omega-3 fatty acids. Consuming it provides warmth to the body.
2. ज्वार :- ज्वार से ग्लूटेन फ्री रोटी तैयार कर सकते हैं. इससे ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल में रहता है, साथ डाइजेशन की भी प्रॉब्लम नहीं होती. सर्दियों में दिल की बीमारियों का खतरा बढ़ता है, ऐसे में ज्वार की रोटी खाने से हार्ट डिजीज से बचाव होता है.
Jowar:- Gluten free roti can be prepared from sorghum. This keeps the blood sugar level under control and there is no problem of digestion. The risk of heart diseases increases in winter, in such a situation eating jowar roti protects from heart disease.
3. कुट्टू :- अक्सर होगा कि व्रत के दौरान कुट्टू के आटे की रोटियों का सेवन किया है, लेकिन सर्दियों में फायदेमंद है. इसमें विटामिन बी कॉम्पलेक्स है, साथ मौजूद फाइबर हमें परेशानियों से बचाता है.
Buckwheat:- It is often the case that rotis made from buckwheat flour are consumed during fasting, but it is beneficial in winters. It contains Vitamin B complex and the fiber present in it protects us from problems.
4. मक्का :-मक्के की रोटी और सरसों के साग का कॉम्बिनेशन तो सुना होगा, इसे देखते ही मुंह में पानी आता है, लेकिन क्या जानते हैं कि मक्का को न्यूट्रिएंट का पॉवरहाउस कहा है क्योंकि विटामिन ए, विटामिन सी, विटामिन के, सेलेनियम और बीटा कैरोटीन पाता है. बॉडी की इम्यूनिटी बढ़ती है जिससे सर्दी-खांसी और जुकाम से बचाव होता है.
Maize: You must have heard of the combination of Maize Roti and Mustard Greens, the mouth waters after seeing it, but do you know that Maize has been called a powerhouse of nutrients because it is rich in Vitamin A, Vitamin C, Vitamin K, Selenium and Beta Gets carotene. This increases the immunity of the body, thereby preventing cold, cough and flu.
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