क्या केले के पत्तों में खाया है खाना? जानिए देसी अंदाज के फायदे (Have you eaten food in banana leaves? Know the benefits of desi style)
Nov 4, 2023
Comment
भारत के कई हिस्सों में खाना पकाने, लपेटने और सर्व के लिए केले के हरे पत्तों का इस्तेमाल है. खासकर साउथ इंडियन या साउथ एशियन डिशेज को अक्सर बनाना लीव्स पर परोसता है. पारंपरिक तरीके को सदियों से अपनाया है, लेकिन कभी सोचा है कि आखिर केले के पत्तों का इस्तेमाल से क्या फायदे हैं.
In many parts of India, green banana leaves are used for cooking, wrapping and serving. Especially South Indian or South Asian dishes are often served on banana leaves. Traditional methods have been adopted for centuries, but have you ever wondered what are the benefits of using banana leaves.
फायदे (Benefits)
1. न्यूट्रीशनल वैल्यू :-केले के पत्तों में कई आवश्यक पोषक तत्व हैं जैसे पॉलीफेनोल्स, विटामिन ए और विटामिन सी. जब भोजन केले के पत्ते पर रखा है, तो कुछ पोषक तत्व भोजन में ट्रासफर होते हैं, जिससे न्यूट्रीशनल वैल्यू बढ़ती है.
Nutritional Value:-Banana leaves contain many essential nutrients such as polyphenols, Vitamin A and Vitamin C. When food is placed on banana leaves, some nutrients are transferred to the food, thereby increasing the nutritional value.
2. स्वाद :- केले के पत्ते पर भोजन से खाने का स्वाद बढ़ता है. पत्तियां भोजन को एक हल्का, मिट्टी का स्वाद प्रदान हैं जिससे भोजन के फ्लेवर बढ़ता है.
Taste:- Eating food on banana leaves increases the taste of food. The leaves provide a mild, earthy flavor to the food which enhances the flavor of the food.
3. आकर्षक :-केले के पत्ते पर खाना खाने से भोजन में पारंपरिक आकर्षण का अहसास है. अगर खाना खाएंगे तो सेहत को कई तरह के फायदे हैं.
Attractive: Eating food on banana leaves gives a feeling of traditional attractiveness to the food. If you eat food, there are many benefits to your health.
4. नॉन टॉक्सिक :-प्लास्टिक या थर्मोकॉल के प्लेट के मुकाबले केले के पत्ते टॉक्सिक नहीं होते, जिससे हार्मफुल कैमिक्स खाने में नहीं मिलते हैं, कैंसर का खतरा कम होता है.
Non-toxic: Banana leaves are not toxic as compared to plastic or thermocol plates, due to which harmful chemicals are not found in food, the risk of cancer is reduced.
5. डाइजेशन :-केले के पत्ते पर खाना खाने से डाइजेशन पर पॉजिटिव इफेक्ट पड़ता है. केले के पत्तों में पाने वाले पॉलीफेनोल्स पाचक एंजाइम्स के उत्पादन को बढ़ाते हैं, जिससे बेहतर पाचन और पोषक तत्वों के अवशोषण में मदद मिलती है.
Digestion: Eating food on banana leaves has a positive effect on digestion. Polyphenols found in banana leaves increase the production of digestive enzymes, which helps in better digestion and absorption of nutrients.
6. कीटाणुनाशक :-केले के पत्तों में प्राकृतिक रोगाणुरोधी गुण हैं जो भोजन में हानिकारक बैक्टीरिया को मारने में मदद करते हैं. केले के पत्ते पर खाना खाने से फूड्स से पैदा होने वाली बीमारियों का खतरा कम होता है.
Disinfectant:-Banana leaves have natural antimicrobial properties that help in killing harmful bacteria in food. Eating food on banana leaves reduces the risk of foodborne diseases.
7. इको फ्रेंडली :-डिस्पोजेबल प्लेटों के नेचुरल ऑप्शन में केले के पत्तों का इस्तेमाल करना एक पर्यावरण के विकल्प है. प्लास्टिक या फोम प्लेटों की जरूरत को कम करता है, जो भूमि प्रदूषण में योगदान करते हैं.
Eco Friendly:- Using banana leaves as a natural alternative to disposable plates is an environmental option. Reduces the need for plastic or foam plates, which contribute to land pollution.
0 Response to " क्या केले के पत्तों में खाया है खाना? जानिए देसी अंदाज के फायदे (Have you eaten food in banana leaves? Know the benefits of desi style)"
Post a Comment
Thanks