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करी पत्ता से सरसों का साग तक, ठंड में सर्दी-जुकाम से दूर रखेंगी ये हरी सब्जियां (From curry leaves to mustard greens, these green vegetables will keep you away from cold and cough in winter.)

करी पत्ता से सरसों का साग तक, ठंड में सर्दी-जुकाम से दूर रखेंगी ये हरी सब्जियां (From curry leaves to mustard greens, these green vegetables will keep you away from cold and cough in winter.)

करी पत्ता से सरसों का साग तक, ठंड में सर्दी-जुकाम से दूर रखेंगी ये हरी सब्जियां (From curry leaves to mustard greens, these green vegetables will keep you away from cold and cough in winter.)

सर्दियों में ठंड और गीला मौसम सर्दी-जुकाम का कारण है. मौसम में लोगों को सर्दी-जुकाम, खांसी, गले में खराश जैसी समस्याएं होती हैं. सर्दी-जुकाम से बचने के लिए इम्यूनिटी को मजबूत जरूरी है.
Cold and wet weather in winter is the cause of cold and cough. During this season, people suffer from problems like cold, cough, sore throat etc. To avoid cold and cough, it is important to have strong immunity.

हरी सब्जियां विटामिन, मिनरल्स और एंटीऑक्सीडेंट से भरपूर होती हैं, जो इम्यूनिटी को मजबूत में मदद करती हैं. सब्जियां शरीर को संक्रमण से लड़ने में मदद करती हैं. नीचे सर्दी-जुकाम से बचाने में मदद वाली कुछ हरी सब्जियों के बारे में बताया है. हरी सब्जियों को आहार में शामिल करके सर्दी-जुकाम से बचाता है.
Green vegetables are rich in vitamins, minerals and antioxidants, which help in strengthening immunity. Vegetables help the body fight infections. Below are mentioned some green vegetables that help in protecting from cold and cough. Including green vegetables in the diet protects from cold and cough.

करी पत्ता :-यह मुख्य रूप से स्वाद के लिए जाना जाता है, क्योंकि इसमें एंटी-इंफ्लेमेटरी गुण हैं, जो सर्दियों के कारण होने सांस की तकलीफ को दूर में मदद करते हैं, जिससे ठंड के महीनों में सांस लेना आसान होता है. इस अलावा, ये लोकप्रिय पत्ते पाचन में मदद करते हैं और ब्लड शुगर लेवल को नियंत्रित में मदद करते हैं.
Curry leaves:-It is mainly known for its taste, as it has anti-inflammatory properties, which helps in relieving shortness of breath caused by winter, making breathing easier during the cold months. Additionally, these popular leaves aid digestion and help control blood sugar levels.

पालक :-पालक विटामिन ए, सी, के, आयरन और कैल्शियम से भरपूर हैं. यह पत्तेदार सब्जी इम्यून सिस्टम की रक्षा करने और विभिन्न बीमारियों से लड़ने में मदद करती है. इसके एंटीऑक्सीडेंट ऑक्सीडेटिव तनाव को कम करते हैं, दिल की सेहत को बढ़ावा देते हैं और कई गंभीर बीमारियों के खतरे को कम करते हैं. पालक फाइबर से भरी हुई है, जो पाचन में सुधार करती है और वजन कम में मदद करती है.
Spinach:-Spinach is rich in Vitamin A, C, K, Iron and Calcium. This leafy vegetable helps protect the immune system and fight various diseases. Its antioxidants reduce oxidative stress, promote heart health and reduce the risk of many serious diseases. Spinach is loaded with fiber, which improves digestion and helps in weight loss.

मेथी :-मेथी के पत्ते काफी पौष्टिक हैं. घुलनशील फाइबर में रिच मेथी के पत्ते पाचन में मदद करते हैं, शुगर लेवल को कंट्रोल करते हैं और दर्द व पीड़ा से लड़ने में मदद करते हैं. उनका रिच विटामिन और खनिज सामग्री (विशेष आयरन) संतुलित आहार के लिए आवश्यक है, क्योंकि वे स्वास्थ्य में योगदान में मदद करते हैं.
Fenugreek:-Fenugreek leaves are very nutritious. Rich in soluble fiber, fenugreek leaves aid digestion, control sugar levels and help fight aches and pains. Their rich vitamin and mineral content (especially iron) is essential for a balanced diet, as they help contribute to health.

धनिया :-धनिया विटामिन सी, विटामिन ए, और एंटीऑक्सीडेंट से भरपूर है. यह इम्यूनिटी को मजबूत और सर्दी-जुकाम से बचाने में मदद है. धनिया का इस्तेमाल सब्जी पकाने, चटनी बनाने और सलाद में किया जाता है.
Coriander:-Coriander is rich in Vitamin C, Vitamin A, and antioxidants. It strengthens immunity and helps in protecting from cold and cough. Coriander is used in cooking vegetables, making chutney and salad.

सरसों साग :-सरसों का साग पंजाब से प्रसिद्ध है ये भोजन में स्वास्थ्य लाभों की एक पूरी सीरीज लाते हैं. विटामिन ए, सी और के से भरपूर ये हरे भरे पत्ते इम्यून सिस्टम को मजबूत और हेल्द रखते हैं. एंटीऑक्सीडेंट और फाइबर से भरपूर, ये फ्री रेडिकल्स से लड़ते हैं और पाचन में सुधार करते हैं.
Mustard greens: Mustard greens are famous from Punjab, they bring a whole series of health benefits to the food. These green leaves, rich in vitamins A, C and K, keep the immune system strong and healthy. Rich in antioxidants and fiber, they fight free radicals and improve digestion.

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