फ्रिज में लंबे समय तक इन फलों में खत्म होते हैं पोषक तत्व, न करें काम (Nutrients in these fruits get destroyed if kept in the fridge for a long time, do not use them)
Oct 19, 2023
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वीकेंड या वीकऑफ के दिन ढेर फल-सब्जियां खरीद लेते हैं और हफ्तेभर फ्रेश के लिए फ्रिज में स्टोर करते है. रेफ्रिजरेटर डेली लाइफ का अहम हिस्सा बन है, आजकल की भागदौड़ भरी जिंदगी में काम आता है. लेकिन कुछ फ्रूट्स हैं जिन्हें फ्रिज में नहीं रखना चाहिए, क्योंकि ऐसा करें तो इन फलों में मौजूद पोषक तत्व नष्ट होगे और फिर खाने का फायदा नहीं होगा. जानते हैं कि वो फल कौन-कौन से हैं.
On weekends or weekoffs, we buy lots of fruits and vegetables and store them in the refrigerator to stay fresh throughout the week. Refrigerator has become an important part of daily life, it is useful in today's busy life. But there are some fruits which should not be kept in the refrigerator, because if you do so, the nutrients present in these fruits will be destroyed and then there will be no benefit in eating them. Let us know what those fruits are.
फ्रिज में न रखें फल (Do not keep fruits in the fridge)
1. केला :-केला को रूम टेम्प्रेचर में रखना बेहतर है, इसे रेफ्रिजरेटर में रखा तो ये काला पड़ता है और जल्दी खराब होता है. फल के इथाईलीन गैस निकलती है जिससे दूसरे फल जल्दी से पक सकते हैं.
Banana:- It is better to keep banana at room temperature, if kept in refrigerator it turns black and spoils quickly. Ethylene gas is released from the fruit due to which other fruits can ripen quickly.
2. सेब :-सेब एक स्वादिष्ट और पौष्टिक फल है, कहा है कि अगर रोज एक सेब खाएंगे तो डॉक्टर के पास की जरूरत नहीं पड़ेगी. सेब को फ्रिज में रखेंगे तो इसके न्यूट्रिएंट खत्म होगे. इन्हें रेफ्रिजरेटर में स्टोर मजबूरी हो, तो एप्पल को कागज में लपेटकर रखें.
Apple:-Apple is a tasty and nutritious fruit, it is said that if you eat an apple every day then there will be no need to consult a doctor. If you keep the apple in the fridge, its nutrients will be lost. If you have to store them in the refrigerator, then keep the apples wrapped in paper.
3. तरबूज :- तरबूज में वॉटर कंटेंट ज्यादा है, इसलिए ये बॉडी को हाइड्रेट में मदद करता है, चूंकि साइज बड़ा है, हम एक बार में इसे नहीं खाते, इसलिए कुछ हिस्से काटकर फ्रिज में रखते हैं. लेकिन ऐसा से इस फल में मौजूद एंटीऑक्सीडेंट और पोषक तत्व नष्ट होते हैं.
Watermelon: Watermelon has high water content, hence it helps in hydrating the body. Since the size is large, we do not eat it at one go, hence we cut it into some parts and keep it in the fridge. But in this way the antioxidants and nutrients present in this fruit are destroyed.
4. लीची :-लीची ऐसा फल है जो काफी दिनों तक फ्रिज में रखा जाए तो ये अंदर से गलता है और इसके पोषक तत्व गायब होते हैं, इसलिए इन्हें मार्केट से तभी लाएं, जब उसी दिन सेवन करना हैं.
Litchi:- Litchi is such a fruit that if kept in the fridge for a long time, it melts from inside and its nutrients disappear, hence buy it from the market only when you have to consume it on the same day.
5. आम :-गर्मी में आम न खाया तो फिर ये सीजन अधूरा लगता है. चूंकि आम जल्दी पकने के बाद खराब होते हैं, इसलिए हम फ्रिज में डालते हैं, लेकिन ऐसा से मैंगो में मौजूद न्यूट्रिएंट्स और एंटीऑक्सिडेंट कम होते हैं.
Mango: If you do not eat mango in summer then this season seems incomplete. Since mangoes spoil after ripening quickly, we put them in the refrigerator, but this reduces the nutrients and antioxidants present in mangoes.
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