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सब्जी और दाल ज्यादा नमक पड़ने से हो टेस्ट खराब? अपनाएं ये ट्रिक्स (Do vegetables and pulses taste bad due to excessive salt? Follow these tricks)

सब्जी और दाल ज्यादा नमक पड़ने से हो टेस्ट खराब? अपनाएं ये ट्रिक्स (Do vegetables and pulses taste bad due to excessive salt? Follow these tricks)

सब्जी और दाल ज्यादा नमक पड़ने से हो टेस्ट खराब? अपनाएं ये ट्रिक्स (Do vegetables and pulses taste bad due to excessive salt? Follow these tricks)

खाना पकाना डेली का प्रोसेस है, लेकिन ये काम हर किसी के लिए आसान नहीं होता. रोज भागदौड़ और जल्दबाजी में ऐसी गलतियां होती है जो भारी पड़ती है. कुकिंग के दौरान आप अक्सर कढ़ाई और कूकर में ज्यादा नमक डालते हैं. किसी रेस्टोरेंट में नए शेफ हैं या नई बहू हैं, और ऐसी मिस्टेक हो, तो ताने सुनने पड़ते हैं. कई नमक के असर को कम के लिए ज्यादा पानी मिलाते हैं, लेकिन ज्यादा फायदा नहीं होता, खास तब जब नमक जाता पड़ जाए. जानते हैं कि ऐसे हालात में घबराने के बजाए आप कौन से बेहतरीन किचन हैक्स ट्राई करते हैं.
Cooking is a daily process, but this task is not easy for everyone. In the daily rush and haste, such mistakes are made which prove costly. While cooking, you often add excess salt in the pan and cooker. There is a new chef or a new daughter-in-law in a restaurant, and if such a mistake is made, then one has to listen to the taunts. Many people add more water to reduce the effect of salt, but it does not help much, especially when the salt gets lost. Let us know which best kitchen hacks you try instead of panicking in such situations.

1. नींबू का रस (Lemon Juice)
भोजन में नमक ज्यादा पड़ जाए तो टेस्ट को कम करने के लिए नींबू का रस या एप्पल साइडेर विनेगर  का इस्तेमाल कर सकते हैं, ये दोनों ऑपशन हैं, लेकिन कई बार नींबू और सेब का सिरका इस्तेमाल से खाने का स्वाद बिगड़ता है. ऐसे में दूसरा तरीका आजमाते हैं.
If there is excess salt in the food, you can use lemon juice or apple cider vinegar to reduce the taste, both these are options, but sometimes the use of lemon and apple vinegar spoils the taste of the food. In this case, try another method.

2. टमाटर (Tomato)
टमाटर ऐसी सब्जी है जो तकरीबन हर तरह की नमक वाली रेसेपीज में मिक्स की जाती है. टमाटर से भोजन का टेस्ट नहीं बिगड़ता, बल्कि ये और बेहतर है. ज्यादा नमक का बेअसर होगा. घर में टमाटर नहीं हो तो टोमेटो सॉस का इस्तेमाल करते हैं.
Tomato is such a vegetable which is mixed in almost all kinds of salty recipes. Tomato does not spoil the taste of food, rather it improves it. Too much salt will be ineffective. If there are no tomatoes at home, we use tomato sauce.

3. मसाले (Spices)
चूंकि कई सारे खाने में मसाले का इस्तेमाल है, इसलिए अगर गलती से नमक का यूज ज्यादा कर है, तो इससे निजाप के लिए फूड में और भी ज्यादा स्पाइस डालते हैं. नमक के स्वाद में कमी आएगी.
Since spices are used in many foods, if by mistake, more salt is used, then more spices are added to the food to make up for it. The taste of salt will reduce.

4. मिल्क प्रोडक्ट (Milk Product)
कई सारे मिल्क प्रोडक्ट को भोजन में मिलाने से ये कम नमकीन होता है, जैसे मलाई, रिकोट पनीर या खट्टी क्रीम वगैरह. नारियल का दूध बेस्ट ऑपशन है. हालांकि डेयरी प्रोडक्ट्स का इस्तेमाल तभी करें जब खाने का टेस्ट न बिगड़े. 
By adding various milk products to the food, it becomes less salty, like cream, ricotta cheese or sour cream etc. Coconut milk is the best option. However, use dairy products only when the taste of the food does not deteriorate.

6. कच्चे आलू (Raw Potato)
आलू को सब्जियों और रेसेपीज के साथ मिक्स किया है और भोजन का स्वाद भी नहीं बिगड़ता. कभी खाने में नमक ज्यादा पड़ जाए तो कच्चे आलू को डाल देर गैस पर पकाएं. ऐसा से आलू सारे नमक को एब्जॉर्ब कर लेगा जिससे डिशेज खाने लायक बन जाएंगी.
Potatoes are mixed with vegetables and recipes and the taste of the food does not deteriorate. If there is too much salt in the food, then put raw potatoes and cook it on the gas for a long time. By doing this, the potato will absorb all the salt, due to which the dishes will become edible.

7. चावल (Cooked Rice)
जब दाल या ग्रेवी वाली रेसेपीज में ज्यादा नमक पड़ जाए और फिर कोई उपाय न सूझे, तो ऐसे में पके हुए गीले चावल को गेंद की आकार का बना लें और भोजन में कुछ देर के लिए डुबोकर रख दें. थोड़ी देर बाद दब चावल का गोला काफी नमक को सोख लेगा.
When there is too much salt in the dal or gravy recipes and then there is no solution, then make the cooked wet rice in the shape of a ball and keep it immersed in the food for some time. After some time the pressed rice ball will absorb a lot of salt.

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