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रक्षाबंधन पर मूंगफली की बर्फी से मुंह मीठा, जानें रेसिपी (Peanut barfi on Rakshabandhan is sweet, know the recipe)

रक्षाबंधन पर मूंगफली की बर्फी से मुंह मीठा, जानें रेसिपी (Peanut barfi on Rakshabandhan is sweet, know the recipe)

रक्षाबंधन पर मूंगफली की बर्फी से मुंह मीठा, जानें रेसिपी (Peanut barfi on Rakshabandhan is sweet, know the recipe)

त्योहारों के मौके पर मिठाइयों का क्रेज है. सावन के महीने में सोमवार व्रत से रक्षाबंधन तक धूम है. हर अवसर पर मिठाइयां जरूरी हैं. सावन के सोमवार के बाद रक्षाबंधन का त्योहार पड़ेगा जो मिठाई के बिना अधूरा है. ज्यादातर लोग बाजार और अच्छी स्वीट शॉप्स की मिठाइयां ही खाना पसंद हैं. घर पर आसानी से बनने वाली मिठाई बना लें, तो मजा अलग होगा.
There is a craze for sweets on the occasion of festivals. In the month of Sawan, there is pomp from Monday fast till Raksha Bandhan. Sweets are necessary on every occasion. After the Monday of Sawan, there will be the festival of Raksha Bandhan, which is incomplete without sweets. Most of the people like to eat only the sweets of the market and good sweet shops. Make this easy-to-make dessert at home, then the fun will be different.

हम सिखाएंगे एक खास मिठाई की रेसिपी- मूंगफली की बर्फी है. इसमें अधिक सामग्री की जरूरत नहीं पड़ती है. जानें रेसिपी.... 
We will teach you the recipe of a special dessert - Peanut Burfi. It does not require much material. Learn the recipe....

एक कप मूंगफली का दाना, एक कटोरी चीनी या गुड़- करीब 100 ग्राम, आधा कप गाढ़ा दूध, एक चुटकी इलायची पाउडर, 4 से 5 चम्मच देसी घी.
One cup of peanuts, one bowl of sugar or jaggery - about 100 grams, half a cup of condensed milk, a pinch of cardamom powder, 4 to 5 teaspoons of desi ghee.

विधि (Method)
1. पहले मूंगफली के दानों को पानी में तरीब 3 घंटे के लिए भिगो दें. 
First soak the peanuts in water for about 3 hours.

2. उन्हें छानकर पानी निकलने के लिए जालीदार कपड़े या बर्तन में रखें.
Filter them and keep them in a mesh cloth or vessel to drain the water.

3. जब सूख जाए तब मूंगफली के दानों को मिक्सी में पीस लें, एक पेस्ट तैयार होगा. 
When dry, grind the peanuts in a mixer, a paste will be ready.

4. अब एक पैन में देसी घी गरम करके मूंगफली के पेस्ट को भून लें. 
Now heat desi ghee in a pan and fry the peanut paste.

5. करीब 10 मिनट तक मीडियम फ्लेम पर इसे भूनें. अब गाढ़ा दूध या मावा मिलाएं. फिर दूध और मावे को मूंगफली के साथ पकाएं जिससे कि एक गाढ़ा सूखा मिश्रण तैयार हो सके.
Fry it on medium flame for about 10 minutes. Now mix condensed milk or mawa. Then cook milk and mawa with peanuts so that a thick dry mixture can be prepared.

6. जब इस मिश्रण में सुनहरी-गुलाबी रंगत आने लगे तब गैस से उतार कर ठंडा के लिए रख दें.
When the golden-pink color starts appearing in this mixture, then remove it from the gas and keep it for cooling.

7. अब दूसरे बर्तन में चीनी में करीब आधा कप पानी डालकर उबालें. इलायची पाउडर मिलाएं. इसे चलाते रहें और चाशनी तैयार होगी.
Now add about half a cup of water to the sugar in another vessel and boil it. Add cardamom powder. Keep stirring it and the syrup will be ready.

8. चाशनी को थोड़ा गाढ़ा होने दें, फिर मूंगफली का मिश्रण मिला दें. आप चाहें तो ड्राई फ्रूट्स मिलाते हैं. 
Allow the syrup to thicken slightly, then add the peanut mixture. You can add dry fruits if you want.

9. अब प्लेट या थाली में थोड़ा घी फैलाएं और मूंगफली के मिश्रण को फैलाएं. सेट के लिए रख दें. ठंडा पर बर्फी के आकार में काट सर्व करें.
Now spread some ghee in a plate or plate and spread the peanut mixture. Keep aside for set. Serve cold cut in the shape of barfi.

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