गर्मियों में लू की समस्या को दूर करे गुड़ शरबत, पेट रहे स्वस्थ (Remove the problem of heat stroke in summer with jaggery syrup, keep your stomach healthy)
May 8, 2023
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गुड़ पोटेशियम और आयरन जैसे गुणों से भरपूर है जोकि शरीर में खून की कमी को पूरा में मदद करता है. गुड़ को लोग ज्यादातर सीधे तौर पर खाना पसंद हैं. आज गुड़ का शरबत की रेसिपी लेकर आए हैं. गर्मियों में बढ़ते तापमान में गुड़ का शरबत पीने से शरीर के तापमान को मेंटेन में मदद करता है. इतना नहीं गुड़ का शरबत शरीर को एनर्जेटिक बनाता है बल्कि पेट से संबंधी समस्याओं में लाभ पहुंचाता है.
Jaggery is rich in properties like potassium and iron, which helps in complete anemia in the body. People mostly like to eat jaggery directly. Today we have brought the recipe of Jaggery syrup. Drinking jaggery syrup helps in maintaining the body temperature in the rising temperature in summer. Not only this, jaggery syrup makes the body energetic, but also benefits in stomach related problems.
सामग्री (Material)
200 ग्राम गुड़ , 2 टी स्पून सौंफ पाउडर ,2 टी स्पून भुना जीरा पाउडर ,2 टेबलस्पून पुदीना पत्ते ,2 टेबलस्पून नींबू रस ,1 इंच टुकड़ा अदरक ,1/2 टी स्पून काला नमक ,1/2 टी स्पून काली मिर्च पिसी ,आइस क्यूब्स,स्वादानुसार नमक .
200 gm jaggery, 2 tsp fennel powder, 2 tsp roasted cumin powder, 2 tbsp mint leaves, 2 tbsp lemon juice, 1 inch piece ginger,1/2 tsp black salt, 1/2 tsp black pepper powder, ice cubes, salt as per taste.
कैसे बनाएं? (How To Make)
गुड़ का शरबत बनाने के लिए पहले गुड़ को दरदरा कूट लें.
To make jaggery syrup, first crush the jaggery coarsely.
फिर एक गहरे तले वाले बर्तन में 3-4 कप पानी डालें.
Then pour 3-4 cups of water in a deep bottom vessel.
कुटा हुआ गुड़ थोड़ी देर तक पानी में अच्छी तरह से घुलने दें.
Allow the crushed jaggery to dissolve well in water for a while.
करीब 10 मिनट तक अच्छी तरह से घोल लें.
Mix well for about 10 minutes.
अदरक को धोकर साफ करके कूट लें.
Wash and clean the ginger and crush it.
पुदीना की पत्तियों को भी धोकर बारीक काट लें.
Wash mint leaves and chop them finely.
गुड़ के पानी में अदरक और पुदीना के पत्ते डाल दें.
Put ginger and mint leaves in jaggery water.
नींबू का रस डालकर मिला दें.
Add lemon juice and mix.
शरबत में सौंफ पाउडर, जीरा पाउडर और काली मिर्च पाउडर डालें.
Add fennel powder, cumin powder and black pepper powder to the sherbet.
काला नमक और स्वादानुसार सादा नमक डालकर घोल दें.
Add black salt and plain salt as per taste and dissolve.
शरबत को करीब 10 मिनट तक फ्रिज में रख दें.
Keep the sherbet in the fridge for about 10 minutes.
अब स्वादिष्ट गुड़ का शरबत बनकर तैयार है.
Now delicious jaggery syrup is ready.
शरबत को एक सर्विंग गिलास में आइस क्यूब डाल सर्व करें.
Serve the sherbet in a serving glass with ice cubes.
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