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लहसुन प्रभाव: क्या खाते हैं हद से ज्यादा लहसुन? नुकसान के लिए तैयार (Garlic Effect: Do you eat too much garlic? ready for loss)

लहसुन प्रभाव: क्या खाते हैं हद से ज्यादा लहसुन? नुकसान के लिए तैयार (Garlic Effect: Do you eat too much garlic? ready for loss)

लहसुन प्रभाव: क्या खाते हैं हद से ज्यादा लहसुन? नुकसान के लिए तैयार (Garlic Effect: Do you eat too much garlic? ready for loss)

लहसुन ऐसा मसाला है जिसका इस्तेमाल भारतीय किचन में ज्यादा है, इसे रेसेपीज में मिलाया जाए तो स्वाद में इजाफा है, साथ ही ये हमारी सेहत के लिए फायदेमंद है, कुछ तेज गंध के कारण इसे खाना पसंद नहीं करते. लहसुन में कई तरह के न्यूट्रिएंट हैं जिनमें विटामिन बी1, कैल्शियम, कॉपर, पोटैशियम,  फॉस्फोरस और आयरन हैं. इतने फायदों के बावजूद लहसुन के कुछ नुकसान हैं इसे सीमित मात्रा में खाए.
Garlic is such a spice which is used more in the Indian kitchen, if it is mixed in the recipes, then the taste increases, as well as it is beneficial for our health, some do not like to eat it because of the pungent smell. There are many types of nutrients in garlic, including vitamin B1, calcium, copper, potassium, phosphorus and iron. Despite so many benefits, garlic has some disadvantages, eat it in limited quantity.

कार्यरत डाइटीशियन डॉ. यादव को बताया वैसे तो लहसुन को आयुर्वेद का खजाना समझता है, लेकिन इसे खाएं तो कुछ नुकसान उठाने पड़ते हैं. जानते हैं कि लहसुन में सावधानी बरतना क्यों जरूरी है.
Dr. Yadav, a working dietician, was told that although garlic is considered a treasure of Ayurveda, but if you eat it, you have to bear some losses. Know why it is important to be careful with garlic.

मुंह से बदबू (Bad Breath)
लहसुन की तासीर गर्म है, इसलिए सर्दी से जुड़ी बीमारियों में इसकी कलियां चबाते हैं, लेकिन कुछ इसे जरूरत से ज्यादा खाते हैं जिससे तेज गंध है जिससे आसपास में मौजूद लोगों को परेशानी है, इसलिए सेवन सीमित मात्रा में ही करें.
The effect of garlic is hot, so in diseases related to cold, its buds are chewed, but some eat it excessively, due to which there is a strong smell, due to which the people present around are in trouble, so consume it in limited quantity.

ब्लड प्रेशर (Blood Pressure) 
ब्लड प्रेशर कम रहता है उन्हें लहसुन से परहेज चाहिए क्योंकि लो बीपी यानी हाइपोटेंशन सकता है, जिसमें कमजोरी और थकान होती है. इसलिए सतर्क रहें.
Blood pressure remains low, they should avoid garlic because it can cause low BP ie hypotension, in which there is weakness and fatigue. So be alert.

सीने में जलन (Heartburn)
अगर तय मात्रा से ज्यादा लहसुन खाते हैं तो हार्ट बर्न की प्रॉब्लम होती है. लहसुन में एसिडिक कंपाउंड होते हैं इसलिए इसे ज्यादा कंज्यूम किया तो सीने में तेज जलन का खतरा बनता है. कई बार ये बर्दाश्त से बाहर होता है, इसलिए सावधानी जरूरी है.
If garlic is eaten more than the prescribed quantity, then there is a problem of heart burn. There are acidic compounds in garlic, so if it is consumed in excess, there is a risk of severe burning sensation in the chest. Sometimes it is out of tolerance, so caution is necessary.

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