ब्लड शुगर को मैनेज करता है करेला चिप्स, स्वाद में चटपटे और क्रिस्पी (Bitter gourd chips manage blood sugar, spicy and crispy in taste)
May 18, 2023
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करेला एक हरी सब्जी है जोकि स्वाद में कड़वी है. करेला विटामिन बी1, बी2, और बी3, सी, मैग्नीशियम, फोलेट, जिंक, फास्फोरस और मैंगनीज जैसे गुण हैं. इसके सेवन पाचन तंत्र बेहतर बनता है. करेले के सेवन से खूनी बवासीर में मदद मिलती है. इतना ही नहीं करेला डायबिटीज के रोगियों के लिए किसी वरदान समान है.करेले को भरवां करेला या करेला फ्राई करते हैं. हम करेले के चिप्स बनाने की रेसिपी लेआए हैं. करेले के चिप्स स्वाद में चटपटे और क्रिस्पी हैं, तो जानते हैं करेले के चिप्स कैसे बनाएं....
Bitter gourd is a green vegetable which is bitter in taste. Bitter gourd is rich in vitamins B1, B2, and B3, C, magnesium, folate, zinc, phosphorus, and manganese. Its use improves the digestive system. Consuming bitter gourd helps in bloody piles. Not only this, bitter gourd is like a boon for diabetic patients. Stuffed bitter gourd or bitter gourd is fried. We have brought the recipe to make bitter gourd chips. Bitter gourd chips are spicy and crispy in taste, so let's know how to make bitter gourd chips....
सामग्री (Material)
करेला 3-4, नमक स्वादानुसार, नींबू 1, तेल 3-4 चम्मच, पानी, हल्दी आधा चम्मच, लाल मिर्च पाउडर 1 चम्मच, अमचूर पाउडर 2 चम्मच, कॉर्न स्टार्स 2 चम्मच, बेसन 1 चम्मच .
Bitter gourd 3-4, Salt as per taste, Lemon 1, Oil 3-4 spoon, Water, Turmeric half spoon, Red chili powder 1 spoon, Dry mango powder 2 spoon, Corn stars 2 spoon, Gram flour 1 spoon.
कैसे बनाएं? (How to make)
करेले के चिप्स के लिए पहले करेले बीज निकाल दें.
For bitter gourd chips, first remove the bitter gourd seeds.
फिर करेलों को गोल शेप में काट लें.
Then cut the bitter gourds in round shape.
इसके बाद 1 चम्मच नमक और एक नींबू का रस निचोड़ लें.
After this, squeeze 1 teaspoon salt and the juice of one lemon.
फिर करेले के टुकड़ों को मिलाकर आधे घंटे तक अलग रख दें.
Then mix the pieces of bitter gourd and keep it aside for half an hour.
इन टुकड़ों को पानी में डालें और धो सुखा लें.
Put these pieces in water and wash them dry.
करेले में सारे मसाले डालें और मिला लें.
Add all the spices to the bitter gourd and mix.
एक कढ़ाई में थोड़ा सा तेल डाल गर्म कर लें.
Put some oil in a pan and heat it.
फिर करेले के टुकड़ों को डाल दोनों तरफ से सुनहरा तक डीप फ्राई कर लें.
Then put the bitter gourd pieces and deep fry till golden brown from both the sides.
अब क्रिस्पी करेले के चिप्स तैयार हैं.
Now crispy bitter gourd chips are ready.
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