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आग में भुट्टा सेंकते वक्त फेंकते हैं रेशे? ये फायदे नहीं उठाएंगे आप (Do you throw the fibers while roasting corn in the fire? You will not take advantage of this)

आग में भुट्टा सेंकते वक्त फेंकते हैं रेशे? ये फायदे नहीं उठाएंगे आप (Do you throw the fibers while roasting corn in the fire? You will not take advantage of this)

आग में भुट्टा सेंकते वक्त फेंकते हैं रेशे? ये फायदे नहीं उठाएंगे आप (Do you throw the fibers while roasting corn in the fire? You will not take advantage of this)
भुट्टा एक देसी फूड है जिसका स्वाद काफी आकर्षित है, ज्यादातर इसे आग में पकाकर खाना पसंद हैं, हालांकि बदलते वक्त में इसे उबालकर खाने का चलन बढ़ा है. भुट्टे के दानों में फाइबर, विटामिन सी, प्रोटीन और कार्बोहाइड्रेट की भरपूर मात्रा है, सेहत के लिए फायदेमंद है और कई एक्सपर्ट्स इसे रेगुलर खाने की सलाह हैं. लेकिन भुट्टा पकाते वक्त हम अक्सर इसके बालों को कूड़ेदान में फेंकते हैं. इन रेशों के फायदों में जानएंगे तो कभी ऐसी गलती नहीं करेंगे.
Bhutta is a desi food whose taste is very attractive, most people like to eat it after cooking it in fire, however, in the changing times, the trend of eating it after boiling has increased. Corn kernels are rich in fiber, vitamin C, protein and carbohydrates, beneficial for health and many experts recommend eating it regularly. But while cooking corn, we often throw its hair in the dustbin. If you know the benefits of these fibers, you will never make such a mistake.

फायदे (Benefits)

1. बढ़ता कोलेस्ट्रॉल मौजूदा दौर की परेशानी है, इसे वक्त रहते कंट्रोल जरूरी है वरना दिल की बीमारियों का खतरा पैदा है. भुट्टे के रेशों के सेवन से ब्लड वेसेल्स में मौजूद कोलेस्ट्रॉल बाहर आते हैं.
Increasing cholesterol is a big problem of the current era, it is necessary to control it in time, otherwise there is a risk of heart diseases. Cholesterol present in the blood vessels comes out by the consumption of corn fibers.

2. जो डायबिटीज की बीमारी के शिकार हैं उनके लिए भुट्टे के रेशे किसी वरदान से कम नहीं हैं. इनमें मधुमेह को नियंत्रित करने के गुण पाते हैं और ब्लड शुगर लेवल को भी कंट्रोल करने में मदद है.
For those who are suffering from diabetes, the fibers of corn are no less than a boon. These have properties to control diabetes and also help in controlling blood sugar level.

3. कोराना काल के बाद से ही इम्यूनिटी को बूस्ट करने की बात है, ताकि संक्रमण से बचा जा सके. चूंकि भुट्टे की रेशे में विटामिन सी पाता है, तो सेवन से रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ती है.
Since the Korana period, there is talk of boosting immunity, so that infection can be avoided. Since vitamin C is found in the fiber of corn, its intake increases immunity.

4. जिनको पेट में गड़बड़ी की शिकायत है उनके लिए भुट्टे के बालों का जरूरी है, क्योंकि रेशों में फाइबर की भरपूर मात्रा है जिसे डाइजेशन प्रॉसेस में मददगार है.
Cob hair is necessary for those who have complaints of upset stomach, because a lot of fiber is found in these fibers, which is considered helpful in the digestion process.

 5. प्रेग्नेंट महिलाओं को भुट्टे के रेशों का सेवन चाहिए क्योंकि इसमें फोलिक एसिड पाता है, जो गर्भवती मां और पेट में मौजूद बच्चे के लिए फायदेमंद है.
Pregnant women must consume cob fiber because it contains folic acid, which proves beneficial for the expectant mother and the unborn child.

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