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शरीर को ताजगी से भर देगा ठंडा पान-गुलकंद शरबत, मूड रहेगा बेहतर (Chilled paan gulkand syrup will fill the body with freshness, mood will be better)

शरीर को ताजगी से भर देगा ठंडा पान-गुलकंद शरबत, मूड रहेगा बेहतर (Chilled paan gulkand syrup will fill the body with freshness, mood will be better)

शरीर को ताजगी से भर देगा ठंडा पान-गुलकंद शरबत, मूड रहेगा बेहतर (Chilled paan-gulkand syrup will fill the body with freshness, mood will be better)

पान पुराने समय से खाया जाता है. पान के पत्ते खाने से पाचन तंत्र बेहतर है. इससे डायबिटीज कंट्रोल में बनता है. ऐसे में हम पान-गुलकंद का शरबत बनाने की रेसिपी ले आए हैं. पान-गुलकंद का शरबत स्वादिष्ट होने के साथ-साथ सेहतमंद है. इसको पीकर पूरे दिन एनर्जेटिक महसूस करें. इसको गर्मी में तुरंत ठंडक प्रदान है साथ शरीर हाइड्रेटिड बनता है, तो जानते हैं पान-गुलकंद का शरबत की विधि.....
Paan is eaten from time immemorial. The digestive system is better by eating betel leaves. This makes diabetes under control. In such a situation, we have come up with the recipe for making betel-gulkand syrup. Paan-Gulkand syrup is healthy as well as tasty. Drink this and feel energetic throughout the day. It provides instant coolness in summer and also makes the body hydrated, so let's know the recipe of betel-gulkand syrup.....

सामग्री (Material)
10 पान के पत्ते, 4 टेबलस्पून गुलकंद, 4 कप ठंडा दूध, 7-8 बादाम, 7-8 पिस्ता,2 टेबलस्पून शहद,1/2 कप आइस क्यूब्स 
10 betel leaves, 4 tbsp gulkand, 4 cup cold milk, 7-8 almonds, 7-8 pistachios, 2 tbsp honey, 1/2 cup ice cubes

 कैसे बनाएं? (How To Make)??? 

पान-गुलकंद शरबत के लिए पहले पान के पत्ते लें।
For betel-gulkand syrup, first take betel leaves.

फिर थोड़ी देर पानी में डालें और अच्छी तरह से धो लें.
Then put it in water for a while and wash it thoroughly.

आप पत्तों के पीछे का डंठल तोड़कर पत्तों के टुकड़े कर लें. 
You break the stalk behind the leaves and cut the leaves into pieces.

फिर पत्तों को मिक्सर जार में डालें और पीसकर पेस्ट बना लें. 
Then put the leaves in a mixer jar and grind them to make a paste.

अगर चाहें तो जार में 1-2 टेबलस्पून पानी डाल सकते हैं.
If desired, you can add 1-2 tbsp of water to the jar.
 
फिर तैयार पेस्ट को एक बाउल में निकाल अलग रखें. 
Then take out the prepared paste in a bowl and keep it aside.

इस ड्राई फ्रूट्स (बादाम, पिस्ता) को लेकर बारीक टुकड़ों में काट लें.
Take these dry fruits (almonds, pistachios) and cut them into fine pieces.

फिर एक बर्तन में पान के पत्तों का पेस्ट डालें.
Then put the paste of betel leaves in a vessel.

इस पेस्ट में 4 कप ठंडा दूध डालें और अच्छी तरह से मिलाएं.
Add 4 cups of cold milk to this paste and mix well.

फिर गुलकंद, शहद और बारीक कटे ड्राई फ्रूट्स डाल मिलाएं.
Then add Gulkand, honey and finely chopped dry fruits and mix.

इसके बाद कुछ देर चलाते हुए फ्रिज में रख दें.
After this, stir for some time and keep it in the fridge.

अब ताजगी से भरा चिल्ड पान-गुलकंद शरबत बनकर तैयार है.
Chilled Paan-Gulkand Sharbat is now ready.

फिर शरबत को सर्विंग गिलास में डालें और ऊपर से आइस क्यूब्स डालकर सर्व करें.
Then pour the sherbet in a serving glass and serve after adding ice cubes on top. 

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