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सेहत का खजाना हैं ये बैंगनी फल-सब्जियां, पास नहीं फटकती हैं बीमारियां (These purple fruits and vegetables are a treasure of health, diseases do not come near)

सेहत का खजाना हैं ये बैंगनी फल-सब्जियां, पास नहीं फटकती हैं बीमारियां (These purple fruits and vegetables are a treasure of health, diseases do not come near)

सेहत का खजाना हैं ये बैंगनी फल-सब्जियां, पास नहीं फटकती हैं बीमारियां (These purple fruits and vegetables are a treasure of health, diseases do not come near)

बिजी लाइफस्टाइल और अनहेल्दी फूड हैबिट्स के कारण हम कई संक्रमण और बीमारियों के शिकार हैं,  सेहतमंद रहना और भी मुश्किल है. ऐसे में कि  जीवनशैली में सुधार लाएं और डेली डाइट में हेल्दी शामिल करें. ग्रेट मशहूर डाइटीशियन डॉ. यादव ने  बताया कि हम कुछ बैंगनी फल और सब्जियों को नियमित भोजन के तौर पर खाएं तो कई बीमारियां नहीं फटकेंगी.पर्पल कलर की सब्जियों का क्रेज ज्यादा है क्योंकि ये न सिर्फ टेस्टी हैं बल्कि सेहत के लिहाज से फायदेमंद हैं. जानते हैं कि ये क्यों लाभकारी हैं.
Due to busy lifestyle and unhealthy food habits, we are prone to many infections and diseases, staying healthy is even more difficult. In such a situation, improve the lifestyle and include healthy in the daily diet. Great famous dietician Dr. Yadav told that if we eat some purple fruits and vegetables as a regular food, many diseases will not occur. The craze for purple colored vegetables is high because they are not only tasty but also very beneficial in terms of health. Are. Know why they are beneficial.

लाल और नारंगी रंग के गाजर तो कई बार खाएं होंगे, लेकिन एक दफा बैंगनी गाजर ट्राई चाहिए. इसे खाने से तंदरुस्ती काफी बढ़ जाएगी. डाइजेशन दुरुस्त रहेगा और पेट की परेशानियां पेश नहीं आएंगी.
You must have eaten red and orange colored carrots many times, but you should try purple carrots once. Eating this will greatly increase your health. Digestion will be fine and stomach problems will not appear.

बैंगनी पत्तागोभी को शरीर में सूजन को कम और कुछ प्रकार के कैंसर से बचाने में कारगर है। यह एक बेहतरीन सब्जी है जिसे कच्चा या पकाकर खाया जाता है. टेस्ट हरी पत्तागोभी की तरह है.
Purple cabbage has been shown to reduce inflammation in the body and protect against certain types of cancer. It is a great vegetable which can be eaten raw or cooked. Taste is like that of green cabbage.

पैशन फ्रूट एक ऐसा फल है जिसमें काफी कम बात है, इसका साइंटिफिक नाम पैसिफ्लोरा एडुलिस है. इसका ऊपरी हिस्सा पर्पल है और अंदरूनी भाग पीला है. इससे इम्यूनिटी बूस्ट है जिससे आप कई संक्रमण और बीमारियों से बचते हैं.
Passion fruit is a fruit that is very little talked about, its scientific name is Passiflora edulis. Its upper part is purple and the inner part is yellow. It boosts immunity by which you avoid many infections and diseases.

चुकंदर को हेल्दी डाइट में शुमार है. इसमें विटामिंस, मिनरल्स और एंटीऑक्सिडेंट काफी मात्रा में पाता है. कई हेल्थ एक्सपर्ट इसे वेट लॉस डाइट के तौर खाने की सलाह हैं. ये खून में हीमोग्लोबिन को बढ़ाता है. आप चुंकदर का जूस पीते हैं या फिर इसे सलाद की तरह खाते हैं.
Beetroot is included in healthy diet. It is rich in vitamins, minerals and antioxidants. Many health experts recommend eating it as a weight loss diet. It increases hemoglobin in the blood. You drink beetroot juice or eat it like a salad.

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