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डाइजेशन को बेहतर है खट्टी-मीठी अमचूर चटनी, बीमारियों को दूर भगाए (Sour-sweet mango chutney is better for digestion, keeps diseases away)

डाइजेशन को बेहतर है खट्टी-मीठी अमचूर चटनी, बीमारियों को दूर भगाए (Sour-sweet mango chutney is better for digestion, keeps diseases away)

डाइजेशन को बेहतर है खट्टी-मीठी अमचूर चटनी, बीमारियों को दूर भगाए (Sour-sweet mango chutney is better for digestion, keeps diseases away)

अमचूर ऐसा मसाला है जोकि स्वाद में खट्टा है. आम की कट्टी कैरी को सुखाकर तैयार किया है. अमचूर खाने में स्वाद बढ़ाने का काम है. आजतक कई डिशेज में अमचूर का इस्तेमाल तो जरूर होगा. लेकिन अमचूर की चटनी बनाई है? अगर नहीं तो हम अमचूर चटनी बनाने की रेसिपी ले आए हैं. अमचूर चटनी स्वाद में बेहद चटपटी है. इसके सेवन से पाचन तंंत्र दुरुस्त बनाता है. इतना ही नहीं अमचूर की चटनी आपकी इम्यूनिटी को बढ़ाने में मददगार साबित है.  बेहद आसान है, तो चलिए जानते हैं अमचूर चटनी की विधि....
Dry mango is such a spice which is sour in taste. Mango ki Katti is prepared after drying. It has the function of increasing the taste in food. Till date, mango powder will definitely be used in many dishes. But have you made dried mango chutney? If not, then we have brought the recipe to make Amchoor Chutney. Mango Chutney is very spicy in taste. Its use makes the digestive system healthy. Not only this, mango chutney proves helpful in increasing your immunity. It is very easy, so let's know the recipe of Amchoor Chutney....

सामग्री (Material)
1/4 कप अमचूर पाउडर,1/4 कप गुड,1/2 टी स्पून लाल मिर्च पाउडर,1 टी स्पून भुना जीरा पाउडर,1 टी स्पून सौंफ कुटी,1/4 टी स्पून काला नमक, 1 टेबलस्पून तरबूज बीज, स्वादानुसार सफेद नमक, जरूरत के मुताबिक पानी 
1/4 cup dry mango powder, 1/4 cup jaggery, 1/2 tsp red chili powder, 1 tsp roasted cumin powder, 1 tsp fennel seeds, 1/4 tsp black salt, 1 tbsp watermelon seeds, white as per taste salt, water as needed

अमचूर चटनी बनाएं (Make Amchur Chutney)
 
अमचूर चटनी के लिए एक बाउल लें.
Take a bowl for amchur chutney.

फिर अमचूर पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, काला नमक और स्वादानुसार सफेद नमक डालें.
Then add dried mango powder, red chili powder, black salt and white salt as per taste.

आप अच्छी तरह से मिलाकर एक कप पानी लें.
Mix it well and take a cup of water.

फिर मिक्चर में पानी को धीरे-धीरे डालते हुए चम्मच से मिला घोल तैयार कर लें. 
Then pour water slowly into the mixture and prepare the batter mixed with a spoon.

एक कढ़ाई में गुड़ और पानी डालकर मीडियम आंच पर रख दें. 
Put jaggery and water in a pan and keep it on medium flame.

फिर जब गुड़ पिघल जाए तो अमचूर का तैयार घोल डालएं.
Then when the jaggery melts, add the prepared mixture of dried mango powder.

जब घोल में उबाल आए तो भुना जीरा पाउडर और कुटी हुई सौंफ डालें.
When the solution starts boiling, add roasted cumin powder and crushed fennel.

फिर मिला चटनी को करीब 3 से 4 मिनट तक उबालें. 
Then boil the mixed chutney for about 3 to 4 minutes.

चटनी पककर गाढ़ी हो तो आप तरबूज के बीज डालएं.
If the chutney becomes thick after cooking, then add watermelon seeds.

अब टेस्टी अमचूर की चटनी बन तैयार है.
Now tasty mango chutney is ready.

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