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सब्जी में ज्यादा हल्दी मिलाना खतरनाक, हो न जाए उल्टा असर (Mixing more turmeric in vegetables is dangerous, it may not have the opposite effect)

सब्जी में ज्यादा हल्दी मिलाना खतरनाक, हो न जाए उल्टा असर (Mixing more turmeric in vegetables is dangerous, it may not have the opposite effect)

सब्जी में ज्यादा हल्दी मिलाना खतरनाक, हो न जाए उल्टा असर (Mixing more turmeric in vegetables is dangerous, it may not have the opposite effect)

हल्दी को भारतीय किचन का पसंदीदा मसाला कहा तो गलत नहीं होगा, ज्यादातर सब्जी और मसालेदार व्यंजनों में इसका इस्तेमाल जरूर है. इससे तो हम वाकिफ हैं. ये हमारी स्किन को फायदा पहुंचाती है, इसलिए कई ब्यूटी प्रोडक्ट्स में भी हल्दी का इस्तेमाल है. हल्दी को एक आर्युवेदिक औषधि से कम नहीं समझा जाता, अक्सर चोट लगने पर हम इसे मसाले का लेप एफेक्टेड एरियाज में हैं, लेकिन ये दवा भी सजा बनता है अगर सीमित मात्रा में इस्तेमाल नहीं किया.   
 It will not be wrong if turmeric is called the favorite spice of Indian kitchen, it is definitely used in most of the vegetable and spicy dishes. We are aware of this. It benefits our skin, that's why turmeric is also used in many beauty products. Turmeric is not considered less than an Ayurvedic medicine, we often apply this spice paste on the affected areas in case of injury, but this medicine also becomes a punishment if not used in limited quantity.

हल्दी में एंटी इंफ्लेमेटरी और  एंटी ऑक्सीडेंट प्रॉपर्टीज पाती है जिसके जरिए कई बीमारियों से रक्षा होती है, लेकिन अधिक सेवन से पेट से जुड़ी बीमारी या सिर चकराने की समस्या होती है. एक हेल्दी एडल्ट को रोजाना एक चम्मच से ज्यादा हल्दी का सेवन नहीं चाहिए.
Turmeric has anti-inflammatory and anti-oxidant properties, through which it protects against many diseases, but excessive consumption causes stomach related diseases or dizziness. A healthy adult should not consume more than one teaspoon of turmeric daily.

नुकसान (Harmful)

1. हल्दी का ज्यादा सेवन गुर्दों में परेशानियां पैदा करता है, क्योंकि इस मसाले में ऑक्सलेट नामक पदार्थ पाता है. जो शरीर में कैल्शियम को घुलने में रुकावट पैदा करता है और फिर ये सख्त होता है और किडनी स्टोन की परेशानी बढ़ाता है.
Excessive consumption of turmeric causes problems in the kidneys, because a substance called oxalate is found in this spice. Which creates obstruction in dissolving calcium in the body and then it hardens and increases the problem of kidney stone.

2. हल्दी में करक्यूमिन नामक पदार्थ पाता है जो डाइजेशन में दिक्कतें पैदा करता है. पेट की गड़बड़ी पर उल्टी और दस्त की समस्या पैदा होती है. इसलिए हल्दी लिमिट में खाना समझदारी है.
Turmeric contains a substance called curcumin which causes problems in digestion. Vomiting and diarrhea problems arise due to stomach disorders. That's why it is wise to eat turmeric in limit.

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