गर्मियों में लू से बचाएगा आम पना, पीते होगा ताजगी एहसास, घर पर बनाएं (Mango panna will save you from heat stroke in summer, you will feel freshness after drinking it, make it at home)
Mar 29, 2023
Comment
धूप में ठंडा-ठंडा पीने को मिल जाए तो मजा आता है. शरीर को तुरंत रिफ्रेशिंकग और एनर्जेटिक महसूस है. आमतौर पर गर्मियों में नींबू पानी, जलजीरा, स्मूदी या शेक का खूब सेवन करते हैं. लेकिन क्या कभी आम पन्ना बनाकर पीया है? अगर नहीं आम पना की रेसिपी लेकर आए हैं. आम पना को कच्ची कैरी की मदद से तैयार है. इससे पाचन तंत्र दुरुस्त बनता है. इसको पीकर तुरंत ताजगी और एनर्जी से भरपूर महसूस करते हैं. इससे आप डिहाइड्रेशन से भी बचते हैं, तो जानते हैं घऱ पर आम पना का तरीका...
It is fun if you get to drink something cold in the sun. The body immediately feels refreshing and energized. Generally, in summer, lemonade, jaljeera, smoothie or shake are consumed a lot. But have you ever made and drunk mango panna? If not, have brought the recipe of Aam Panna. Aam Panna is prepared with the help of raw mangoes. This improves the digestive system. After drinking this, you immediately feel full of freshness and energy. With this you also avoid dehydration, so know the method of making mango panna at home...
सामग्री (Material)
4 कच्चे आम (कैरी), 2 टी स्पून जीरा पाउडर (भुना), 6 टेबलस्पून गुड़/चीनी (स्वादानुसार), 1 टेबलस्पून पुदीना पत्तियां, 3 टी स्पून काला नमक, 1 चुटकी काली मिर्च पाउडर, 4-5 आइस क्यूब्स, स्वादानुसार नमक
4 raw mangoes (kairi), 2 tsp cumin powder (roasted), 6 tbsp jaggery/sugar (to taste), 1 tbsp mint leaves, 3 tsp black salt, 1 pinch black pepper powder, 4-5 ice cubes, salt to taste
आम पना के लिए पहले कच्चा आम लें. फिर अच्छी तरह से धो साफ कर लें. एक प्रेशर कुकर में कच्चा आम डाल दें. फिर आवश्यकतानुसार पानी डालें. इसके बाद 4 सीटियां लगाकर गैस बंद कर दें. फिर कुकर से कैरी को निकालकर एक बर्तन में रखकर ठंडा होने दें. आप उबले हुए कच्चे आम को अच्छे से छील लें. फिर एक गहरे तले वाले पैन में कच्चे आम का गूदा निकालें. आप गुठली से भी गूदा निकाल अच्छी तरह से मैश कर लें. फिर आम के गूदे में 1/4 कप पानी डालकर मिलाएं. आप एक मथनी से अच्छी तरह से मैश कर लें. भुना हुआ जीरा पाउडर, काली मिर्च का पाउडर और गुड़ या चीनी डालें. आप काला नमक और स्वादानुसार नमक डाल अच्छी तरह से मिलाएं. इस मिक्चर को ब्लेंडर में डालें और आवश्यकतानुसार पानी डालें. इसको अच्छी तरह से ब्लेंड कर एक बर्तन में निकाल लें. फिर 3-4 आइस क्यूब्स डाल पन्ना को ठंडा होने दें. अब ठंडा-ठंडा आम पन्ना बनकर तैयार है.
For aam panna, first take raw mangoes. Then wash thoroughly. Put raw mangoes in a pressure cooker. Then add water as required. After this turn off the gas after 4 whistles. Then take out the curry from the cooker and keep it in a utensil and let it cool. Peel the boiled raw mangoes properly. Then take out the raw mango pulp in a deep bottomed pan.Take out the pulp from the kernels and mash them well. Then add 1/4 cup of water to the mango pulp and mix. Mash it well with a churner. Add roasted cumin powder, black pepper powder and jaggery or sugar. Add black salt and salt as per taste and mix well. Put this mixture in a blender and add water as required. Blend it well and take it out in a vessel. Then put 3-4 ice cubes and let the panna cool down. Now chilled mango panna is ready.
0 Response to "गर्मियों में लू से बचाएगा आम पना, पीते होगा ताजगी एहसास, घर पर बनाएं (Mango panna will save you from heat stroke in summer, you will feel freshness after drinking it, make it at home)"
Post a Comment
Thanks