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कद्दू के बीज के फायदे: बेकार मान न फेंकें कद्दू के बीज, इन फायदों से महरूम (Benefits of Pumpkin Seeds: Do not throw away pumpkin seeds, bereft of these benefits)

कद्दू के बीज के फायदे: बेकार मान न फेंकें कद्दू के बीज, इन फायदों से महरूम (Benefits of Pumpkin Seeds: Do not throw away pumpkin seeds, bereft of these benefits)

कद्दू के बीज के फायदे: बेकार मान न फेंकें कद्दू के बीज, इन फायदों से महरूम (Benefits of Pumpkin Seeds: Do not throw away pumpkin seeds, bereft of these benefits)

कद्दू एक ऐसी सब्जी है जिसे तकरीबन हर घर में पकाता है, उत्तर भारत में सब्जी, भुजिया और हलुआ खाना पसंद करते हैं, तो साउथ इंडिया में इससे सांभर तैयार किया है. बाजार से कद्दू खरीदते हैं तो कोशिश हैं कि उसमें बीज न हों, अगर घर पर कद्दू को काटने पर बीज निकल आए तो बेकार समझकर कचरे के डब्बे में फेंक दिया है, लेकिन क्या आप जानते हैं कि ऐसा करके खुद नुकसान कर रहे हैं, क्योंकि फिर इन बीजों के फायदे नहीं मिल पाएंगे. इस बीजों में कई तरह के कार्बनिक रसायन और न्यूट्रिएंट्स पाते हैं. 
Pumpkin is such a vegetable which is cooked in almost every household, in North India people like to eat sabji, bhujia and halua, while in South India, sambar is prepared from it. If you buy pumpkin from the market, then try not to have seeds in it; Then the benefits of these seeds will not be available. Many types of organic chemicals and nutrients are found in these seeds.

फायदे (Benefits)
कद्दू की तरह बीजों में भी पोषक तत्वों की कोई कमी नहीं होती. इनमें फाइबर , कार्बस , प्रोटीन, फैट, विटामिन सी, विटामिन K, फॉस्फोरस , मैग्नीज और मैग्नीशियम पाते हैं जो हमाको कई तरह से फायदे पहुंचाते हैं. जानते हैं कि ये बीज हमारे किस काम आते है.
Like pumpkin, there is no shortage of nutrients in seeds too. In these, fiber, carbs, protein, fat, vitamin C, vitamin K, phosphorus, manganese and magnesium are found, which benefit us in many ways. Let us know for what use these seeds are useful to us.

1. बीमारियां (Diseases)
पूरी दुनिया समेत भारत में दिल के मरीजों की तादाद बढ़ रही है ऐसे में जरूरी है कि हेल्दी चीजों का सेवन करें. हार्ट अटैक से बचने के लिए हर दिन तकरीबन 2 ग्राम कद्दू के बीजों का सेवन करें. पोटेशियम, फाइबर और विटामिन सी दिल को खतरे से बचाता है. 
The number of heart patients is increasing in India as well as in the whole world, in such a situation it is necessary to consume healthy things. To avoid heart attack, eat about 2 grams of pumpkin seeds every day. Potassium, fiber and vitamin C protect the heart from danger.

2. ज्वाइंट पेन (Joint Pain)
बढ़ती उम्र के साथ जोड़ों का दर्द काफी परेशान है, गठिया रोग में राहत पाने के लिए कद्दू के बीजों का सेवन कर सकते हैं, क्योंकि ये नेचुरल हर्ब की तरह काम करता और तकलीफ से राहत है. 
With increasing age, joint pain is very disturbing, to get relief in arthritis, you can consume pumpkin seeds, because it acts like a natural herb and relieves pain.
3. थकान (Tiredness)
बिजी लाइफ स्टाइल और नींद की कमी से दिनभर थकान का सामना करता है, कद्दू के बीजों का सेवन जरूर करें, क्योंकि ब्लड और एनर्जी बढ़ जाएगा और नए जोश के साथ काम कर सकेंगे.
Faces fatigue throughout the day due to busy lifestyle and lack of sleep, must consume pumpkin seeds, because blood and energy will increase and will be able to work with new enthusiasm.

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