बैंगन के फायदे जीवन भर के लिए: बैंगन मेंसेहत के राज, फायदे जानेंगे तो बनाओ (Benefits of brinjal for life: Secrets of health in brinjal, if you know the benefits then make)
Feb 18, 2023
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बैंगन एक कॉमन सब्जी है, लेकिन कुछ को टेस्ट पसंद नहीं आता. हालांकि बैगन की सब्जी और इसका भर्ता पूरी दुनिया में खाता है. ये हल्के हरे, बैंगनी और सफेद रंग का है. बैंगन में सेहत के कई राज छिपे हैं, यही वजह है कि इसे डेली डाइट में जरूर शामिल चाहिए. इस शानदार सब्जी के फायदों के बारे में जानएंगे तो इसे खाने से कभी मना नहीं करएंगे.
Brinjal is a common vegetable, but some do not like the taste. Although brinjal vegetable and its bharta is eaten all over the world. It is of light green, purple and white colour. Many secrets of health are hidden in brinjal, that is why it must be included in the daily diet. If you know about the benefits of this wonderful vegetable, you will never refuse to eat it.
बैंगन को न्यूट्रिएंट्स का पावर हाउस है, इसमें कैलोरी काफी कम है, साथ ये ही विटामिंस, फाइबर, मैग्नीशियम, नियासिन और मैग्नीशियम भरा है. जो लोग इसे नियमित तौर से हैं, उनको स्वास्थ्य लाभ है.
Brinjal is a powerhouse of nutrients, it is very low in calories, as well as it is full of vitamins, fiber, magnesium, niacin and magnesium. Those who have it regularly, they have health benefits.
बैंगन में भरपूर मात्रा में एंटीऑक्सीडेंट प्रॉपर्टीज पाती है, जिससे हमारा शरीर फ्री रैडिकल्स से होने वाले नुकसान से बचता है और कई गंभीर बीमारियों का खतरा कम होता है
Brinjal is rich in antioxidant properties, which protects our body from damage caused by free radicals and reduces the risk of many serious diseases.
बैंगन में कैलोरी की मात्रा काफी कम है, जिससे वजन और कोलेस्ट्रॉल को कम करने साथ ही दिल को सेहतमंद रखने में मदद है, ऐसे में हार्ट अटैक, हार्ट फेलियर, कोरोनरी आर्टरी डिजीज और ट्रिपल वेसल डिजीज जैसी जानलेवा बीमारियों पर लगाम लगाने में मदद है.
Brinjal is very low in calories, which helps in reducing weight and cholesterol, as well as keeping the heart healthy, thereby preventing life-threatening diseases like heart attack, heart failure, coronary artery disease and triple vessel disease. .
डायबिटीज के मरीजों को रेगुलर डाइट में बैंगन को शामिल चाहिए क्योंकि ये फाइबर का रिच सोर्स है, जिससे डाइजेशन दुरुस्त होता हैं. फाइबर की मौजूदगी के कारण शुगर का पाचन बेहतर और एब्जॉर्बशन स्लो होता है. ऐसे में ब्लड शुगर को कंट्रोल में रखने में ज्यादा परेशानी पेश नहीं आती.
Diabetes patients should include brinjal in their regular diet as it is a rich source of fibre, which improves digestion. Due to the presence of fiber, digestion of sugar is better and absorption is slow. In such a situation, there is not much problem in keeping blood sugar under control.
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