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स्टील बर्तन में पका रहे हैं ये चीजें तो हो सावधान, बिगड़ न जाए सेहत (These things are being cooked in steel utensils, be careful, your health may not deteriorate)

स्टील बर्तन में पका रहे हैं ये चीजें तो हो सावधान, बिगड़ न जाए सेहत (These things are being cooked in steel utensils, be careful, your health may not deteriorate)

स्टील बर्तन में पका रहे हैं ये चीजें तो हो सावधान, बिगड़ न जाए सेहत (These things are being cooked in steel utensils, be careful, your health may not deteriorate)

पुराने जमाने में भोजन पकाने के लिए मिट्टी के बर्तन इस्तेमाल थे, लेकिन वक्त के साथ क्ले पॉट की जगह मेटल के बर्तनों ने ले ली. हमारे घरों में स्लीट के यूटेंसिल्स हैं, जिसमें खाना आसानी से पकता है और इन्हें साफ में ज्यादा परेशानी पेश नहीं आती. कई मानना है कि आयरन और एलुमिनियम बर्तन में खाना पकाने में रिस्क है क्योंकि रिएक्शन की आशंका है. 
In ancient times, earthen utensils were used for cooking food, but with time metal utensils replaced clay pots. We have sleet utensils in our homes, in which food is cooked easily and there is not much trouble in cleaning them. Many believe that cooking in iron and aluminum utensils is risky as there is a possibility of reaction.

नुकसान (Harm)
-स्टील के बर्तन में खाना पकाने से अंश खाने में मिलते हैं. इनका बेस काफी पलता है, इसलिए जिस भोजन को हल्की आंच में देर तक पकाने की जरूरत है, उसे इससे दूर रखना चाहिए, वरना खाना खराब होता है, या जलता है.
By cooking in a steel utensil, traces are found in the food. Their base expands a lot, so the food that needs to be cooked for a long time in low flame should be kept away from it, otherwise the food spoils, or burns.

-अगर स्टील के बर्तन को स्मोक पॉइंट से ज्यादा हीट तक ले जाए तो मौजूद ट्राइग्लिसराइड्स टूटते हैं और वो फ्री फैटी एसिड बनता है. ये न पानी में घुलते हैं और न पेट इनका पाचन सही तरीके से करता है. 
If the steel utensil is taken to a higher heat than the smoke point, then the present triglycerides break down and they become free fatty acids. They neither dissolve in water nor does the stomach digest them properly.

स्टील के बर्तन में ऐसी चीजें पकाने की सलाह नहीं दी जो पानी और नमक घोलकर तैयार है.  नूडल्स, पास्ता, मैक्रोनी को स्टील के पैन में बनाते हैं. इससे नमक और तेल बर्तन के बेस में जमते हैं और इससे खारे पानी का निशान बनता है और रिएक्ट करता है.
It is not advised to cook such things in steel utensils which are prepared by dissolving water and salt. Noodles, pasta, macaroni are made in steel pan. Due to this, salt and oil accumulate in the base of the vessel and this creates a trace of salt water and reacts.

कई बार हम आसल से स्टील के बर्तन ओवन में डालते हैं, जो नुकसानदेह और रिस्की है. चूंकि कोई मेटल इलेक्ट्रिसिटी का कंडक्टर है, इसलिए आग लगने का डर रहता है. ऐसा सुरक्षा के लिए खतरा है.
Many times we put steel utensils in the oven, which is harmful and risky. Since any metal is a conductor of electricity, there is a risk of fire. This is a security risk.

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