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इन रेसेपीज से लोहड़ी बनाएं स्वादिष्ट, उंगलियां चाटते रहएंगे  (Make Lohri delicious with these recipes, you will keep licking your fingers)

इन रेसेपीज से लोहड़ी बनाएं स्वादिष्ट, उंगलियां चाटते रहएंगे (Make Lohri delicious with these recipes, you will keep licking your fingers)

इन रेसेपीज से लोहड़ी बनाएं स्वादिष्ट, उंगलियां चाटते रहएंगे  (Make Lohri delicious with these recipes, you will keep licking your fingers)

भारत में हर साल जनवरी के महीने में लोहड़ी का पर्व मनाया है, इसे सर्दी के मौसम का अंत और फसलों की कटाई के तौर पर सेलिब्रेट किया है. पंजाब और कई उत्तर भारतीय राज्यों में इस फेस्टिवल की धूम देखी है. आपने लोहड़ी के मौके पर लड़कियां जलाकर और ढोल बजाकर नए मौसम का स्वागत हैं. कोई भी पर्व टेस्टी फूड्स के बिना अधूरा है. जानते हैं कि लोहड़ी के दिन स्वादिष्ट रेसेपीज तैयार हैं.
Every year in India, the festival of Lohri is celebrated in the month of January, it is celebrated as the end of winter season and harvesting of crops. This festival has been celebrated in Punjab and many North Indian states. You welcome the new season by burning girls and playing drums on the occasion of Lohri. Any festival is incomplete without tasty foods. Let us know which delicious recipes are prepared on the day of Lohri.

रेसेपीज (Receipes)

1. मक्के रोटी (Makki Roti)
सर्दियों में मक्के की रोटी काफी पसंद की है, वजह है कि लोहड़ी पर इसे तैयार किया जाता है. बोनफायर के सामने खाने के मजा ही कुछ और है.
Maize roti is very much liked in winters, the reason being that it is prepared on Lohri. The fun of eating in front of the bonfire is something else.

2. सरसों साग ( Sarson Saag)
साग के बिना मक्के की रोटी अधूरी सी है, इन दोनों फूड्स का कॉम्बिनेशन लाजवाब है, इसमें सरसों की फसल उगती है, और हरे पत्तों से साग तैयार किया है. 
Maize roti is incomplete without greens, the combination of these two foods is wonderful, mustard crop grows in it, and greens have been prepared from green leaves.

3. दही भल्ले (Dahi Bhalle)
लोहड़ी पर कुछ चटपटा खाने का मन हो तो दही भल्ले से बेहतर क्या है. ये उड़द दाल की मदद से तैयार किया है, साथ ही इसमें दही, इमली चटने और चाट मसाला मिलाता है.
If you want to eat something spicy on Lohri, then what is better than Dahi Bhalla. It is prepared with the help of urad dal, along with yogurt, tamarind paste and chaat masala are added to it.

4. गुड़ गजक (Gur Gajak)
गुड़ की गजक के बिना लोहड़ी का पर्व अधूरा सा है. घर में तैयार मुश्किल है, क्योंकि इस मिठाई  में काफी मेहनत है. बेहतर है कि बाजार से गुड़ के गजक खरीद लाएं.
The festival of Lohri is incomplete without making jaggery. It is difficult to prepare at home, because there is a lot of effort in this dessert. It is better to buy jaggery balls from the market.

5. आटे लड्डू (Atta Ladoo)
आटे लड्डू लोहड़ी में खाने वाला एक स्वादिष्ट व्यंजन है. इसे तैयार करने के लिए गेहूं के आटे, घी, पिसे हुए गुड़ और मेवों की मदद है. इसे आसानी से घर पर तैयार करते हैं.
Aate Ladoo is a delicious dish eaten during Lohri. Wheat flour, ghee, ground jaggery and dry fruits are used to prepare it. Prepare it easily at home.

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