हरी मटर से सेहत को होंगे कई फायदे, सर्दियों में करें सेवन (Green peas will have many benefits for health, consume them in winter)
Jan 21, 2023
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मटर की पैदावार सर्दियों में है, इसलिए विंटर सीजन में ताजी हरी मटर खाने को है. हालांकि ड्राई और फ्रोजेन फॉर्म में ये सालोंभर मार्केट में है. वैसे फ्रेश मटर खाने का लुत्फ कुछ और है, इसलिए ठंड में इसका जेवन जमकर करए, जिससे पोष्टिक चीज का मैक्सिमम बेनेफिट मिल सके. हरी मटर में न्यूट्रिएंट्स की कोई कमी नहीं होती, इसमें फाइबर, मैगनीज, कॉपर, आयरन, जिंक और एंटी-ऑक्सीडेंट हैं. जानते हैं फ्रेश ग्रीन पीज से सेहत को कौन-कौन से फायदे हैं.
Peas are produced in winter, so fresh green peas are to be eaten in winter season. Although it is available in the market for years in dry and frozen form. By the way, the pleasure of eating fresh peas is something else, so enjoy it in the cold, so that you can get the maximum benefit of the nutritious thing. There is no dearth of nutrients in green peas, it has fibre, manganese, copper, iron, zinc and anti-oxidants. Let us know what are the health benefits of fresh green peas.
ताजी हरी मटर खाने के फायदे (Benefits of eating fresh green peas)
1. इम्यूनिटी बूस्ट (Immunity boost)
हरी ताजी मटर में मैग्नीशियम और एंटी-ऑक्सीडेंट्स पाते हैं तो बॉडी की इम्यूनिटी बूस्ट करने में मदद है. चूंकि विंटर सीजन में सर्दी, खांसी और जुकाम का खतरा ज्यादा है, ऐसे में फ्रेश ग्रीन पीज जरूर खाए.
Magnesium and anti-oxidants are found in green fresh peas, so it helps in boosting the immunity of the body. Since the risk of cold, cough and cold is high in the winter season, fresh green peas must be eaten.
2. फैट कम (Low Fat)
सर्दी में घर के अंदर बंद रहना पसंद हैं, जिससे फिजिकल एक्टिविटीज काफी कम है, इससे बचने के लिए हरी मटर खाते हैं. इसमे कैलोरी और फैट न के बराबर है, साथ मटर से मिलने वाला फाइबर एलडीएल को घटाने में मदद है.
Likes to remain closed inside the house in winter, due to which physical activities are very less, to avoid this, eat green peas. Calories and fat are negligible in this, along with the fiber obtained from peas helps in reducing LDL.
3. अर्थराइटिस (Arthritis)
सर्दी में अर्थराइटिस की तकलीफ कुछ ज्यादा बढ़ती है, इसलिए राहत के लिए हरी मटर खाए, क्योंकि इसमें मात्रा में सेलेनियम पाता है जो गठिया में आराम है.
The pain of arthritis increases slightly in winter, so eat green peas for relief, because selenium is found in it, which provides relief in arthritis.
4. दिल के फायदे (Benefits for Hearts)
भारत में दिल के मरीजों की संख्या ज्यादा है,इससे जुड़ी बीमारियों की वजह से अपनी जान गंवाते हैं. सर्दी में अगर ताजी मटर का सेवन करेंगे तो मोटापा और कोलेस्ट्रॉल नहीं बढ़ेगा, जिससे दिल की सेहत अच्छी होगी. ऐसे में हार्ट अटैक और स्ट्रोक का रिस्क कम होगा.
The number of heart patients in India is high, they lose their lives due to diseases related to it. If you consume fresh peas in winter, then obesity and cholesterol will not increase, due to which the health of the heart will be good. In such a situation, the risk of heart attack and stroke will be less.
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