डायबिटीज मरीजों के लिए वरदान हैं ये पत्ते, खाने से कंट्रोल होगा शुगर लेवल (These leaves are a boon for diabetes patients, eating will control sugar level)
Dec 8, 2022
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डायबिटीज एक जटिल बीमारी है, ये किसी इंसान को हो तो जिंदगीभर इसके साथ जीता है, क्योंकि दुनिया के वैज्ञानिक ठोस इलाज नहीं खोज पाए हैं, ऐसे में परहेज का ऑप्शन बचता है. जो मधुमेह रोग से पीड़ित हैं उन्हें अपनी डाइट का ख्याल रखना चाहिए वरना ब्लड शुगर लेवल बढ़ता है. जानते हैं कि लिए क्या-क्या खाता है.
Diabetes is a complex disease, if a person has it, he lives with it throughout his life, because the scientists of the world have not been able to find a concrete cure, in such a situation, the option of abstinence remains. Those who are suffering from diabetes should take care of their diet otherwise the blood sugar level increases. Know what he eats for.
शुगर कंट्रोल पत्ते (Sugar Control Leaf)
मशहूर डाइटीशियन ने बताया कि कुछ पत्तों को चबाकर खाएं या और तरीके से सेवन करेंगे तो ब्लड शुगर लेवल को काफी हद तक कम किया जाता है.
The famous dietician told that if some leaves are chewed or consumed in any other way, then the blood sugar level is reduced to a great extent.
जानते हैं कि पत्ते (Know that leaves)
करी पत्ते (Curry leaves)
करी पत्तों का इस्तेमाल साउथ इंडियन डिशेज में किया है, लेकिन ये डायबिटीज मरीजों के लिए वरदान है. ये इंसुलिन सेंसिटिविटी पर असर है और मधुमेह के रोगियों को फायदा है.
Curry leaves have been used in South Indian dishes, but it is a boon for diabetes patients. It has an effect on insulin sensitivity and is beneficial for diabetic patients.
मेथी पत्ते (Fenugreek leaves)
मेथी पत्तों से पराठे बनाए होंगे जो खाने में स्वादिष्ट हैं, डायबिटीज मरीजों के लिए का सौदा हैं क्योंकि ब्लड शुगर लेवल को काफी हद तक कम किया है.
Parathas would be made from fenugreek leaves which are delicious to eat, a deal for diabetes patients as it has reduced the blood sugar level to a great extent.
आम पत्ते (Mango leaves)
आम स्वाद जरूर खींचता होगा, मैंगो लीव्स में फाइबर, विटामिन सी और पेक्टिन की भरपूर मात्रा पाती है जिससे शुगर कंट्रोल है. चाहे तो धोकर चबाते हैं, या पत्तों को पानी में उबाल लें और फिर गुनगुना के बाद छानकर पीएं.
The mango taste will definitely attract you, mango leaves are rich in fiber, vitamin C and pectin, which helps control sugar. If desired, chew after washing, or boil the leaves in water and then filter and drink after lukewarm.
नीम पत्ते (Neem leaves)
नीम के पत्तों का टेस्ट काफी कड़वा है, लेकिन ये आयुर्वेदिक औषधि है और इसके फायदों से कोई भी इन्कार नहीं किया जा सकता. इन पत्तों में फ्लेवोनोइड्स के साथ-साथ एंटी-वायरल प्रॉपर्टीज है जो डायबिटीज के असर को कम करती है. कुछ इसे चबाकर खाते हैं या पत्तों को सुखाने के बाद पाउडर की शक्ल देते हैं और पानी के साथ मिलाकर पीते हैं.
The taste of neem leaves is very bitter, but it is an Ayurvedic medicine and no one can deny its benefits. These leaves have flavonoids as well as anti-viral properties which reduce the effects of diabetes. Some eat it by chewing it or after drying the leaves, give it the shape of powder and mix it with water and drink it.
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