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काले चावलों को डाइट में शामिल, कैंसर-हार्ट अटैक समेत बीमारियों से छुटकारा (Include black rice in diet, get rid of diseases including cancer-heart attack)

काले चावलों को डाइट में शामिल, कैंसर-हार्ट अटैक समेत बीमारियों से छुटकारा (Include black rice in diet, get rid of diseases including cancer-heart attack)

काले चावलों को डाइट में शामिल, कैंसर-हार्ट अटैक समेत बीमारियों से छुटकारा (Include black rice in diet, get rid of diseases including cancer-heart attack)

बेशक खाए न हों लेकिन काले चावलों में सुना होगा. काले चावल कैसे हैं और खाने से क्या फायदे हैं. काले चावल पचाने में आसान हैं और शरीर को कई बीमारियों से बचाते हैं. एंटी-ऑक्सिडेंट्स प्रचुर मात्रा में हैं, जिससे बॉडी की इम्यूनिटी पावर मजबूत है. काले चावलों के बड़े फायदों में बताते हैं. 
Of course not eaten but must have heard in black rice. How is black rice and what are the benefits of eating it. Black rice is easy to digest and protects the body from many diseases. Antioxidants are abundant, due to which the immunity power of the body is strong. Explains the great benefits of black rice.

काले चावल के फायदे (Benefits of black rice)

आंखों के फायदे (Benefits of eyes)
एक्सपर्टों के मुताबिक काले चावलों  में एंटी-ऑक्सिडेंट्स जीएक्सैंथिन और ल्यूटिन हैं. एंटी-ऑक्सिडेंट्स से आंखों की रोशनी तेज होती है और नुकसान वाले तत्वों से सुरक्षा है. 
According to experts, anti-oxidants in black rice are zeaxanthin and lutein. Antioxidants enhance eyesight and protect against damaging elements.

 पोषक तत्व (Nutrients)
काले चावल में फाइबर, प्रोटीन और आयरन प्रचुर मात्रा में हैं. इससे बॉडी मजबूत बनती है और रोग प्रतिरोधक क्षमता मजबूत होती है. इससे पाचन तंत्र भी सही ढंग से काम है. 
Fiber, protein and iron are abundant in black rice. This makes the body strong and strengthens the immunity. Due to this, the digestive system also works properly.

अटैक जोखिम (Attack risk)
काले चावल खाने से हार्ट अटैक का जोखिम कम है. फ्लेवोनोइड्स नाम का तत्व है, जो दिल की बीमारियों को दूर में मदद है. शरीर में एंथोसायनिन कोलेस्ट्रॉल और ट्राइग्लिसराइड के लेवल को सुधारने में  काम है. 
The risk of heart attack is less by eating black rice. There is an element called flavonoids, which help in curing heart diseases. There is work in improving the level of anthocyanin cholesterol and triglyceride in the body.

कैंसर (Cancer)
इन चावलों को खाने से कैंसर से काफी हद तक सुरक्षा है. इन काले चावलों में एंथोसायनिन है, जिस वजह रंग काला-बैंगनी है. इनमें एंटी-ऑक्सिडेंट्स और एंटी- इंफ्लेमेटरी जैसे कैंसर विरोधी गुण हैं. 
By eating these rice, there is protection from cancer to a great extent. There is anthocyanin in these black rice, due to which the color is black-purple. These have anti-carcinogenic properties like anti-oxidants and anti-inflammatory.

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