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सर्दियों में सेहत के लिए रायता: सर्दियों में रायते के साथ हरी पत्ती, शरीर में गर्मी अहसास (Raita for health in winter: Green leaf with Raita in winter, feeling warm in the body)

सर्दियों में सेहत के लिए रायता: सर्दियों में रायते के साथ हरी पत्ती, शरीर में गर्मी अहसास (Raita for health in winter: Green leaf with Raita in winter, feeling warm in the body)

सर्दियों में सेहत के लिए रायता: सर्दियों में रायते के साथ हरी पत्ती, शरीर में गर्मी अहसास (Raita for health in winter: Green leaf with Raita in winter, feeling warm in the body)

विंटर सीजन में शरीर को गर्म जरूरी है वरना सर्दी, खांसी और जुकाम का सामना करता है.  रायता गर्मी के मौसम में खाना पसंद हैं क्योंकि ये पेट को ठंडा करता है और साथ डाइजेशन को दुरुस्त करता है. चूंकि दही की तासीर ठंडी होती है इसलिए कुछ लोग इसे सर्दियों में खाने से परहेज करते है, लेकिन एक हरी पत्तेदार सब्जी को इसके साथ मिक्स करगें तो शरीर को फायदा होगा.
It is necessary to keep the body warm in the winter season, otherwise it faces cold, cough and cold. Raita is liked to be eaten in the summer season as it cools the stomach and also improves digestion. Since curd has a cooling effect, some people refrain from eating it in winters, but mixing a green leafy vegetable with it will benefit the body.

बथुआ रायता (Bathua Raita)
बथुआ की सब्जी की जिसे अक्सर पराठे या पूड़ी में मिलाकर खाना पसंद हैं, साग स्वास्थ्य के लिए लाभकारी है. बथुआ में आइरन, विटामिन ए और मिनरल्स की भरपूर मात्रा पाती है. इसे कई लोग रायते में मिलाते हैं, ताकि विंटर सीजन में शरीर गर्म रह सके.
The vegetable of Bathua, which is often liked to be eaten by mixing it in paratha or puri, greens are beneficial for health. Bathua is rich in iron, vitamin A and minerals. Many people mix it in raita, so that the body can stay warm in the winter season.

सामग्री (Material)
200 ग्राम बथुआ,1 कटी हरी मिर्च,400 ग्राम फेंटा हुआ दही,1 पिंच हींग,3-4 लहसुन की कलियां,2 चम्मच सरसों का तेल,आधी छोटी चम्मच जीरा,आधी छोटी चम्मच मेथी,चौथाई छोटी चम्मच काला नमक,स्वादानुसार नमक
200 grams bathua, 1 chopped green chili, 400 grams whipped curd, 1 pinch asafoetida, 3-4 cloves of garlic, 2 teaspoon mustard oil, half teaspoon cumin, half teaspoon fenugreek, quarter teaspoon black salt, salt as per taste

तैयार (Prepare)
-आप पहते बथुआ पानी से अच्छी तरह धो लें, ताकि गंदगी और कीड़े मकौड़े गायब हो जाएं
Wash your bath tuba thoroughly with water, so that the dirt and insects disappear.

-10 से 15 मिनट तक बथुआ को गर्म पानी में उबालें और फिर गैस बंद कर दें.
Boil Bathua in hot water for 10 to 15 minutes and then turn off the gas.

-बथुआ को पानी से बाहर निकाल दें और ठंडा के बाद मिक्सर ग्राइंडर में पीस लें.
Take out the bathua from the water and grind it in a mixer grinder after cooling.

-अब काला नमक, सफेद नमक और हरी मिर्च डालकर फिर से मिक्सी चला लें.
Now add black salt, white salt and green chillies and run the mixer again.

-रायता में तड़का के लिए किसी बर्तन में तेल गर्म करें. जीरा, मेथी, कटा हुआ लहसुन और हींग डालकर भूरा तक पका लें.
For tadka in Raita, heat oil in a vessel. Add cumin, fenugreek, chopped garlic and asafoetida and cook till brown.

-गर्म तड़के को रायते में मिला दें और फिर कटोरी में रखकर सर्व करें.
Mix the hot tempering in the raita and then serve it by keeping it in a bowl.

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