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शुद्ध बनाम डुप्लीकेट घी: नकली घी खरीदकर मत गंवाए मेहनत की कमाई, ऐसे करें शुद्ध घी की पहचान (Pure Vs Duplicate Ghee: Don't waste your hard earned money by buying fake Ghee, how to identify pure Ghee)

शुद्ध बनाम डुप्लीकेट घी: नकली घी खरीदकर मत गंवाए मेहनत की कमाई, ऐसे करें शुद्ध घी की पहचान (Pure Vs Duplicate Ghee: Don't waste your hard earned money by buying fake Ghee, how to identify pure Ghee)

शुद्ध बनाम डुप्लीकेट घी: नकली घी खरीदकर मत गंवाए मेहनत की कमाई, ऐसे करें शुद्ध घी की पहचान (Pure Vs Duplicate Ghee: Don't waste your hard earned money by buying fake Ghee, how to identify pure Ghee)

घी सेहत के लिए बहुत फायदेमंद है. घी का इस्तेमाल हलवा, पूरी, पराठे आदि बनाने के लिए किया है. बाजार में नकली घी बेचने का धंधा बढ़ गया है. ग्राहक को असली घी की पहचान ना के कारण ज्यादा पैसा भी सही समान नहीं मिल रहा है. मिलावटी घी की पहचान किस तरह से करते हैं, आइए जानते हैं.
Ghee is very beneficial for health. Ghee is used to make pudding, puri, paratha etc. The business of selling fake ghee in the market has increased. The customer is not getting the right amount even more money due to non-identification of the real ghee. How to identify adulterated ghee, let us know.

हथेली पर रगड़कर (Rubbing on the palm)
देसी घी की पहचान करने के लिए थोड़ा सा घी हथेली पर रख लें और उसे कुछ देर तक पिघलने का वेट करें. कुछ समय बाद हथेली पर रखा घी पिघलने लगे तो समझ जाइए कि घी शुद्ध है, वहीं अगर नहीं पिघलता है तो घी में मिलावट है.
To identify desi ghee, keep a little ghee on the palm and wait for it to melt for some time. After some time the ghee kept on the palm starts melting, then understand that the ghee is pure, whereas if it does not melt then there is adulteration in the ghee.

करें चेक (Do check)
घी में मिलावट के लिए लोग नारियल तेल का इस्तेमाल हैं. मिलावटी घी की पहचान के लिए एक कांच के कटोरे में थोड़ा घी डालें और उसे पिघलने दें. फिर इस पिघले हुए घी को किसी जार में डालकर फ्रिज में रख दें. थोड़ी देर बाद अगर घी परतों में जमने लगे तो समझें कि घी में मिलावट है.
People are using coconut oil for adulteration in ghee. To identify adulterated ghee, put some ghee in a glass bowl and let it melt. Then put this melted ghee in a jar and keep it in the fridge. After a while, if the ghee starts settling in layers, then understand that there is adulteration in the ghee.

पैन में पिघलाकर (Melting in a pan)
घी की शुद्धता चेक के लिए घी को पैन में डालें और मीडियम फ्लेम पर कुछ देर के लिए गर्म होने दें. घी अगर पिघल कर ब्राउन कलर का होता है तो वह शुद्ध है. वहीं अगर घी को पिघलने में वक्त लगता है और वह पीले रंग में बदलता है तो उसमें मिलावट है.
To check the purity of ghee, put ghee in the pan and let it heat for some time on medium flame. If ghee melts and turns brown in color then it is pure. On the other hand, if ghee takes time to melt and turns yellow, then it is adulterated.

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