अच्छी और अनोखी मीठी रेसिपी: मखाने और मेवे से टेस्टी बर्फी, नवरात्रि के व्रत में एनर्जी (Delicious and unique sweet recipe: Tasty Barfi with Makhane and Nuts, Energy in Navratri fasting)
Sep 27, 2022
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नवरात्रि में व्रत की परंपरा है. व्रत के दौरान ये बड़ी दुविधा है कि क्या खाएं और क्या न खाएं. नवरात्रि के दिनों में मखाने और मेवे से मिठाई बनाकर खाते हैं. मेवे से बनी ये मिठाई बनाने में जितनी आसान है खाने में उतनी टेस्टी है. मिठाई के लिए दूध, चीनी, नारियल, मखाने, काजू, इलाइची और सजाने के लिए बादाम चाहिए. जानते हैं मखाने की बर्फी की विधि.
There is a tradition of fasting in Navratri. There is a big dilemma during fasting what to eat and what not to eat. In the days of Navratri, sweets are made from Makhane and dry fruits and eaten. This sweet made from dry fruits is as easy to make as it is delicious to eat. For sweets, milk, sugar, coconut, makhana, cashew, cardamom and almonds are needed for garnishing. Know the method of Makhana ki Barfi.
1.मखाने भूनें (Fry Makhane)
मखाने को हल्की गर्म कढ़ाई में सेंकने के लिए डाल दें, क्रिस्पी तक भूनते रहें. हाथ से मखाने को तोड़ देखें अगर पापड़ की तरह आसानी से टूट जाएं तो गैस बंद कर दें.
Put the makhana in a light hot pan to bake, keep frying till crispy. Try breaking the makhana with your hand, if it breaks easily like papad, then turn off the gas.
2.मखाने पाउडर (Makhana Powder)
गर्म मखानों को ग्राइंडर में डालकर पीस लें. आटे बारीक पीसना है. पीसे मखाने के पाउडर को छान लें, मोटे पाउडर को अलग कर दें.
Grind the hot makhanas in a grinder. The flour has to be grinded finely. Sieve the powdered makhana powder, separate the coarse powder.
3.काजू पाउडर (Cashew Powder)
आधा कप काजू लें और बारीक पीस लें. काजू पीसने में परेशानी है इसलिए बीच-बीच में चेक करते रहें और चम्मच से हिलाते रहें, ताकि चिपके न.
Take half a cup of cashews and grind them finely. There is a problem in grinding cashew, so keep checking in between and keep stirring with a spoon, so that it does not stick.
4.नारियल पाउडर (Coconut Powder)
बारीक नारियल पाउडर को कढ़ाई में गर्म करें. 2-3 मिनट से ज्यादा देर तक गर्म नहीं है.
Heat fine coconut powder in a pan. It is not hot for more than 2-3 minutes.
5.दूध गर्म (Milk warm)
एक कढ़ाई में दूध गर्म करें. दूध को गाढ़ा करना है. आधी मात्रा होने पकाते रहें. स्वाद अनुसार चीनी डाल दीजिए.
Heat milk in a pan. Milk has to be thickened. Keep cooking till half the quantity. Add sugar as per taste.
6.दूध में पाउडर (Powder in Milk)
गैस की आंच को धीमा कर दूध में थोड़ा घी डालें. इलायची का पाउडर, नारियल पाउडर, पिसे हुए काजू और मखाने के पाउडर को मिला लें. पाउडर को अच्छी से मिलाएं.
Slow down the flame of the gas and add some ghee to the milk. Mix cardamom powder, coconut powder, ground cashew nuts and makhana powder. Mix the powder well.
7.मिठाई तैयार (Dessert Ready)
एक बर्तन में घी लगा मिठाई के घोल को फैला दें. इस ऊपर काजू और बादाम के टुकड़े डालएं. 1-2 घंटे बाद बर्फी जम जाए तो छोटे तुकड़ों में काट लें.
Spread the batter of sweets in a vessel greased with ghee. Add pieces of cashew and almond on top of it. After 1-2 hours, if the barfi freezes, cut it into small pieces.
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