-->
शुद्ध घी के फायदे: बाजार के मिलावटी घी को छोड़ें, घर खुद बनाएं, शुद्धता की गारंटी (Benefits of Pure Ghee: Skip the adulterated Ghee of the market, make your own at home, guarantee of purity)

शुद्ध घी के फायदे: बाजार के मिलावटी घी को छोड़ें, घर खुद बनाएं, शुद्धता की गारंटी (Benefits of Pure Ghee: Skip the adulterated Ghee of the market, make your own at home, guarantee of purity)

शुद्ध घी के फायदे: बाजार के मिलावटी घी को छोड़ें, घर खुद बनाएं, शुद्धता की गारंटी (Benefits of Pure Ghee: Skip the adulterated Ghee of the market, make your own at home, guarantee of purity)

घी खाना सेहत के लिए फायदेमंद है. हलवा, लड्डू आदि बनाता है. घी से दाल में तड़का लगाता है. दाल को घी से छौंकने के बाद सादी दाल का स्वाद बढ़ता है. ज्यादातर मार्केट का घी यूज करते हैं, पर बाजार का घी मिलावटी है. चाहे तो घर पर घी बनाते हैं. इसमें कोई रॉकेट साइंस नहीं है. इसे बनाना आसान है. घर पर बने घी को आराम से रोटी पर लगाते हैं या चावल में डालकर खाते हैं. घी खाने से बॉडी में फैट जमा नहीं है बल्कि, ये शरीर की एनर्जी को बढ़ाने में मदद है. आज कुछ ट्रिक्स शेयर करने वाले हैं जिससे आराम से बनाएंगे.
Eating ghee is beneficial for health. Makes pudding, laddus etc. The dal is tempered with ghee. After sprinkling the dal with ghee, the taste of plain lentils increases. Most of the market's ghee is used, but the market's ghee is adulterated. If you want, you can make ghee at home. There is no rocket science in this. It's easy to make. Apply home-made ghee comfortably on roti or eat it by adding it to rice. Fat is not stored in the body by eating ghee, rather, it helps in increasing the energy of the body. Today we are going to share some tricks that will make it easy.

सामग्री (Material)
घी के लिए सिर्फ मलाई की जरूरत पड़ेगी. बहुत लोग घी बनाने के लिए रोजाना दूध में से मलाई निकालकर इकट्ठा हैं और फ्रिज में स्टोर हैं.  एक साथ यूज कर घी बनाते हैं. तो इसे बनाना शुरू हैं.
For ghee, only cream is needed. Many people gather daily to make ghee by taking out cream from milk and store it in the fridge. Make ghee by using them together. So start making it.

तरीका (Way)
घर पर घी के लिए पहले एक गहरे पैन में इकट्ठा की हुई मलाई को लें. फिर मलाई को सही से फेट लें, और  तक फेटें जब तक सफेद मक्खन न दिखाई दें. इस मक्खन को एक कढ़ाई में डालें और धीमी आंच पर पका लें. इसे बीच-बीच में चलाते रहें. थोड़ी देर बाद देखें कि घी तैर कर ऊपर आएगा और मक्खन का चूरा कढ़ाई के नीचे बैठएगा. इसे ठंडा होने दें. जब घी ठंडा होए तो किसी डिब्बे में छानकर रख दें. घी बनकर तैयार हैं, इसे जैसे मन चाहे वैसे यूज करें.
For ghee at home, first take the cream collected in a deep pan. Then beat the cream properly, and beat until white butter appears. Put this butter in a pan and cook it on low flame. Keep stirring it in between. After a while, see that the ghee will float up and the butter lump will sit at the bottom of the pan. Let it cool down. When the ghee cools down, filter it in a box and keep it. Ghee is ready, use it as you like.

0 Response to "शुद्ध घी के फायदे: बाजार के मिलावटी घी को छोड़ें, घर खुद बनाएं, शुद्धता की गारंटी (Benefits of Pure Ghee: Skip the adulterated Ghee of the market, make your own at home, guarantee of purity)"

Post a Comment

Thanks