सबसे अच्छा और अनोखा मधुमेह आहार: डायबिटीज मरीजों के लिए आयुर्वेदिक फूड्स, कंट्रोल में शुगर (Best and Unique Diabetes Diet: Ayurvedic Foods for Diabetics, Sugar in Control)
Aug 19, 2022
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अगर डायबिटीज हो जाए तो जिंदगीभर सेहत को सतर्क रहना पड़ता. अगर इसमें मीठी चीजें और अनहेल्दी फूड्स से दूरी बनाती है ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल करना मुश्किल होगा. नोएडा के अस्पताल में डाइटीशियन डॉ. यादव ने बताया कि कुछ आयुर्वेदिक चीजें खाकर ग्लूकोज के स्तर को मैनेज किया है.
If there is diabetes, then health has to be vigilant throughout life. If it makes distance from sweet things and unhealthy foods, it will be difficult to control blood sugar level. Dietician Dr. Yadav at the hospital in Noida told that by eating some Ayurvedic things, he has managed the level of glucose.
जामुन बीज (Jamun Seeds)
डायबिटीज के मरीजों को अगर आयुर्वेदिक उपचार है तो जामुन के बीजों का इस्तेमाल है. आप बीजों को सबसे पहले धूप में सुखा लें और फिर पीस पाउडर बना लें. इसे सुबह के वक्त खाली पेट हल्के गर्म पानी में मिला लें.
If there is Ayurvedic treatment for diabetic patients, then Jamun seeds are used. You first dry the seeds in the sun and then make a grinding powder. Mix it in lukewarm water on an empty stomach in the morning.
दालचीनी (Cinnamon)
दालचीनी से ब्लड शुगर लेवल नियंत्रण में है. एंटी डायबेटिक प्रॉपर्टीज पाती है इसलिए ज्यादातर हेल्थ एक्सपर्ट इसके सेवन की सलाह हैं. दालचीनी के पाउडर को पानी में मिलाकर पीते हैं.
Blood sugar level is under control with cinnamon. Has anti-diabetic properties, so most health experts recommend its consumption. Drink cinnamon powder mixed with water.
मेथी (Fenugreek)
मेथी के औषधीय गुणों से वाकिफ हैं, इसका इस्तेमाल मसाले के रूप में है, लेकिन एक चम्मच मेथी के बीजों को रातभर एक ग्लास पानी में भिगोकर सुबह भूखे पेट बीज और पानी का साथ में सेवन करें तो शुगर कंट्रोल होगा.
We are aware of the medicinal properties of fenugreek, it is used as a spice, but after soaking a spoonful of fenugreek seeds in a glass of water overnight, take the seeds and water together on a hungry stomach in the morning, then sugar will be controlled.
अंजीर पत्ते (Fig leaves)
अंजीर काफी खाया होगा लेकिन जानते हैं कि इसके पत्तों की मदद से ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल किया है. अंजीर पत्तों को में एंटी डायबिटिक गुण पाते हैं. इसे कच्चा भी चबाते हैं या पत्तों को उबालकर पानी पी लें.
Figs must have been eaten a lot but know that with the help of its leaves, blood sugar level is controlled. Fig leaves have anti-diabetic properties. Chew it raw or boil the leaves and drink water.
लहसुन (Garlic)
लहसुन का इस्तेमाल वैसे तो खाने का टेस्ट बढ़ाने के लिए है, लेकिन आर्युवेदक गुणों का खजाना है. कलियों को कच्चा चबाएंगे तो कोलेस्ट्रॉल और ब्लड शुगर लेवल को आसानी से कम किया जा सकेगा.
Although the use of garlic is to increase the taste of food, but it is a treasure of Ayurvedic properties. If you chew the buds raw, then cholesterol and blood sugar level can be easily reduced.
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