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आम की पत्तियों से कंट्रोल ब्लड शुगर, डायबिटीज मरीज करें इस्तेमाल (Control blood sugar with mango leaves, diabetes patients should use)

आम की पत्तियों से कंट्रोल ब्लड शुगर, डायबिटीज मरीज करें इस्तेमाल (Control blood sugar with mango leaves, diabetes patients should use)

आम की पत्तियों में एंथोसाइनिडिन नामक टैनिन हैं, जो शुरुआती डायबिटीज के इलाज में मदद हैं. भले ही डायबिटीज के मरीज आम नहीं खाते हैं, लेकिन पत्तियां जरूर खाते हैं. दरअसल, आम की पत्तियों में इंसुलिन उत्पादन और ग्लूकोज के वितरण में सुधार की क्षमता है. वह ब्लड ग्लूकोज के लेवल को स्थिर करने में मदद हैं.  Mango leaves contain tannins called anthocyanidins, which are helpful in treating early diabetes. Even though diabetic patients do not eat mangoes, they do eat leaves. Indeed, mango leaves have the ability to improve insulin production and glucose delivery. They help in stabilizing the level of blood glucose.  आम पत्तों का इस्तेमाल (Use of mango leaves) आम के पत्तों का इस्तेमाल  पहले आम के 10-15 पत्तों को लेना है. उसे पानी में उबालना है. अब पत्तियों को रात भर छोड़ दें. अगली सुबह पानी को छान लें और खाली पेट उसे पिएं. कुछ महीनों के लिए नियमित रूप से इसे पीने से ब्लड शुगर कंट्रोल होता है.  The use of mango leaves is to first take 10-15 mango leaves. It has to be boiled in water. Now leave the leaves overnight. The next morning, filter the water and drink it on an empty stomach. By drinking it regularly for a few months, blood sugar is controlled.  प्री-डायबिटीज ट्राई (Pre-diabetes try) आम के पेड़ की पत्तियां ब्लड शुगर कंट्रोल में योगदान हैं. ऐसे प्री-डायबिटीज है या बीमारी से जूझ रहे हैं तो एक बार जरूर आम की पत्तियों का इस्तेमाल करें, जिससे ब्लड ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल में रहेगा. The leaves of the mango tree contribute to blood sugar control. If you have such pre-diabetes or are battling the disease, then definitely use mango leaves once, which will keep the blood sugar level under control.

आम की पत्तियों में एंथोसाइनिडिन नामक टैनिन हैं, जो शुरुआती डायबिटीज के इलाज में मदद हैं. भले ही डायबिटीज के मरीज आम नहीं खाते हैं, लेकिन पत्तियां जरूर खाते हैं. दरअसल, आम की पत्तियों में इंसुलिन उत्पादन और ग्लूकोज के वितरण में सुधार की क्षमता है. वह ब्लड ग्लूकोज के लेवल को स्थिर करने में मदद हैं. 
Mango leaves contain tannins called anthocyanidins, which are helpful in treating early diabetes. Even though diabetic patients do not eat mangoes, they do eat leaves. Indeed, mango leaves have the ability to improve insulin production and glucose delivery. They help in stabilizing the level of blood glucose.

आम पत्तों का इस्तेमाल (Use of mango leaves)
आम के पत्तों का इस्तेमाल  पहले आम के 10-15 पत्तों को लेना है. उसे पानी में उबालना है. अब पत्तियों को रात भर छोड़ दें. अगली सुबह पानी को छान लें और खाली पेट उसे पिएं. कुछ महीनों के लिए नियमित रूप से इसे पीने से ब्लड शुगर कंट्रोल होता है. 
The use of mango leaves is to first take 10-15 mango leaves. It has to be boiled in water. Now leave the leaves overnight. The next morning, filter the water and drink it on an empty stomach. By drinking it regularly for a few months, blood sugar is controlled.

प्री-डायबिटीज ट्राई (Pre-diabetes try)
आम के पेड़ की पत्तियां ब्लड शुगर कंट्रोल में योगदान हैं. ऐसे प्री-डायबिटीज है या बीमारी से जूझ रहे हैं तो एक बार जरूर आम की पत्तियों का इस्तेमाल करें, जिससे ब्लड ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल में रहेगा.
The leaves of the mango tree contribute to blood sugar control. If you have such pre-diabetes or are battling the disease, then definitely use mango leaves once, which will keep the blood sugar level under control.

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