बेस्ट और यूनिक किचन हैक्स: घर पर आम और पुदीने की मीठी चटनी, जानें रेसिपी (Best and Unique Kitchen Hacks: Mango and Mint Sweet Chutney at Home, Know the Recipe)
May 25, 2022
Comment
आम को कई तरीकों से खाता है.आप आम को कच्चा खाने के साथ-साथ अलग अलग तरह की स्वादिष्ट रेसिपी को बनाते होंगे जैसे कि कच्चे आम की चटपटी चटनी, आम का मीठा और खट्टा अचार आम की आइसक्रीम आदि.लेकिन क्या जानते हैं कि एक और ऐसा तरीका है जिससे आम के स्वाद का लुफ्त उठाते हैं.आम और पुदीने की सहायता से बनी मीठी चटनी. चटनी को बनाना ना सिर्फ आसान है बल्कि यह चटनी गर्मियों में खाने के स्वाद को और बढ़ाती है. कई हेल्थ से जुड़े फायदे भी हैं. इसलिए हम बता रहे हैं कि किस तरीके से चटनी को घर में आसानी के साथ तैयार करते हैं.
Mango is eaten in many ways. Along with eating mango raw, you must have made different types of delicious recipes such as spicy chutney of raw mango, sweet and sour pickle of mango, mango ice cream etc. But what do you know. There is another way by which you enjoy the taste of mango. Sweet chutney made with the help of mango and mint.It is not only easy to make chutney, but this chutney further enhances the taste of food in summer. There are also many health related benefits. That's why we are telling how to prepare chutney easily at home.
घर पर आम और पुदीने की मीठी चटनी
(Mango and mint sweet chutney at home)
सामग्री (Material)
500 ग्राम आम, 200 ग्राम पुदीना, चीनी, 1 छोटा चम्मच लाल मिर्च , आधा छोटा चम्मच जीरा पाउडर, आधा चम्मच अदरक पाउडर, आधा छोटा चम्मच काला नमक, नमक
500 g mango, 200 g mint, sugar, 1 tsp red chilli, tsp cumin powder, tsp ginger powder, tsp black salt, salt
विधि (Method)
आम की चटनी को तैयार के लिए पहले आम को अच्छी तरीके से धो लें और छीलकर आम को कद्दूकस कर लें.इसके जार में कद्दूकस किया आम का गूदा, पुदीने के पत्ते और चीनी और आधा कप पानी को मिक्स कर लें.सभी मसाले नमक और काला नमक डाल दें और र पीस लें आप आम और पुदीने की खट्टी मीठी चटनी बनकर तैयार है.आप पराठे के साथ सर्व करते हैं.
To prepare the mango chutney, first wash the mango thoroughly and peel and grate the mango. Mix grated mango pulp, mint leaves and sugar and half a cup of water in its jar. Add black salt and grind it, your sweet and sour mango and mint chutney is ready. You serve with paratha.
फायदे (Advantages)
इससे पेट की गर्मी शांत है. अगर आप रोजाना सेवन करते हैं तो कब्ज की शिकाय नहीं होती है और खाना से पचता है.
It cools the stomach heat. If you consume it daily, then there is no complaint of constipation and it is digested with food.
0 Response to "बेस्ट और यूनिक किचन हैक्स: घर पर आम और पुदीने की मीठी चटनी, जानें रेसिपी (Best and Unique Kitchen Hacks: Mango and Mint Sweet Chutney at Home, Know the Recipe)"
Post a Comment
Thanks