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डायबिटीज मरीज लंच में जरूर ये चीजें, कंट्रोल में ब्लड शुगर लेवल (Diabetes patients must have these things in lunch, blood sugar level under control)

डायबिटीज मरीज लंच में जरूर ये चीजें, कंट्रोल में ब्लड शुगर लेवल (Diabetes patients must have these things in lunch, blood sugar level under control)

डायबिटीज मरीज लंच में जरूर ये चीजें, कंट्रोल में ब्लड शुगर लेवल (Diabetes patients must have these things in lunch, blood sugar level under control)

डायबिटीज के मरीजों के लिए जरूरी है कि वो फूड हैबिट्स का खास ख्याल रखें. खाने में लापरवाही से ब्लड शुगर लेवल बढ़ता है. वहीं ऐसी चीजें हैं जिन्हें डाइट में शामिल से ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल में रहेगा. खाने में फल, हरी सब्जियां, साबुत अनाज, हेल्दी फैट और प्रोटीन को शामिल करें. इनको लंच में खाने से कई फायदे मिलेंगे.
It is important for diabetic patients to take special care of food habits. Negligence in eating increases the blood sugar level. At the same time, there are things that will be included in the diet to keep the blood sugar level under control. Include fruits, green vegetables, whole grains, healthy fats and proteins in the diet. Eating them in lunch will give many benefits.

डायबिटीज मरीज लंच में खाएं 
(Diabetic patients eat lunch)
1. साबुत अनाज और दालें (Whole grains and pulses)
डायबिटीज के मरीजों को लंच में दाल को जरूर करे. इसमें भरपूर मात्रा में प्रोटीन, पोटैशियम, फाइबर और जरूरी पोषक तत्व हैं. इसके खाने में साबुत अनाज की रोटी, चोकर या मल्टीग्रेन वाली रोटी, ब्राउन राइस, जौ और क्विनोआ को शामिल करें. शरीर को हेल्दी कार्बोहाइड्रेट, फाइबर, प्रोटीन, विटामिन और खनिज  हैं.
Diabetic patients must have lentils in lunch. It is rich in protein, potassium, fiber and essential nutrients. Include whole grain bread, bran or multigrain bread, brown rice, barley and quinoa in its food. The body gets healthy carbohydrates, fiber, proteins, vitamins and minerals.

2. हरी पत्तेदार सब्जियां (Green leafy vegetable)
लंच में हरी पत्तेदार सब्जियां जरूर खाएं. पालक, मेथी, बथुआ, ब्रोकली, लौकी, तोरई, करेला जैसी सब्जियां हैं. सब्जियों में कम कैलोरी और पोषक तत्व हैं. हरी सब्जियों में एंटीऑक्सिडेंट गुण हैं, जिससे ब्लड शुगर कंट्रोल है. हरी सब्जियां हार्ट और आंखों के लिए फायदेमंद हैं. इनमें विटामिन सी है जो टाइप 2 डायबिटीज के मरीजों लिए फायदेमंद हैं. इससे ब्लड प्रेशर कंट्रोल है और इम्युनिटी बढ़ती है.
Eat green leafy vegetables in lunch. There are vegetables like Spinach, Fenugreek, Bathua, Broccoli, Gourd, Luffa, Bitter gourd. Vegetables are low in calories and nutrients. Green vegetables have antioxidant properties, which help control blood sugar. Green vegetables are beneficial for the heart and eyes. They contain vitamin C which is beneficial for type 2 diabetes patients. It controls blood pressure and boosts immunity.

3. दही (Curd)
डायबिटीज के मरीजों के लिए दही खाना फायदेमंद है. कैल्शियम और प्रोटीन के साथ कई पोषक तत्व हैं. दही में पाया जाने वाला सीएलए ऐसा फैट है, जो वजन घटाने और रोग प्रतिरोधक क्षमता को बढ़ाने है. खाने से ब्लड शुगर कंट्रोल में रहेगा.
Eating curd is beneficial for diabetic patients. There are many nutrients along with calcium and protein. CLA found in yogurt is such a fat, which helps in reducing weight and increasing immunity. Blood sugar will also be under control by eating.

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